Domare kontaktade åklagare om släkting i häkte – JO utreder Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: JO startar utredning mot domare

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst kunde i januari avslöja att en domare vid Göteborgs tingsrätt kan ha brutit mot god domarsed. Domaren hade kontaktat en åklagare i Jönköping som ledde ett mål där en släkting och en bekant till domaren var häktade. Nu ska Justitieombudsmannen, JO, utreda om domaren agerat olämpligt.

Enligt åklagaren som blev uppringd, Martin Svensson, försökte domaren att påverka utredningen genom att bland annat påpeka att de häktade personerna var ”skötsamma personer”.

Domaren riskerar kritik

Nu ska Justitieombudsmannen, JO, utreda fallet. Om JO finner att domaren har agerat på ett olämpligt sätt kan det leda till att hen kritiseras av JO.

– Jag måste säga att det är ovanligt att vi utreder telefonsamtal, säger Carina Sjögren, byråchef JO.

Domaren i fråga har tidigare sagt till SVT Nyheter Väst att hen ringde till åklagaren som privatperson och att det inte var hens syfte att påverka utredningen.

I klippet ovan förklarar Carina Sjögren varför JO vill utreda ärendet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.