Joakim Olsson artistnamn är Diana Wolff. Foto: SVT

Joakim tävlar om att bli ”Årets dragqueen”

Publicerad

På kort tid har 19-åriga Joakim Olsson från Tjörn blivit en stigande stjärna på Dragqueen-himlen. När årets dragqueen ska koras på QX-galan i vår så är han en av finalisterna.

– Drag är mitt Euphoria, säger han.

I 1,5 år har Joakim uppträtt som dragqueen. Intresset började redan som liten. Hans mamma visade honom videos på shower med bland andra Christer Lindarw.

– Jag kunde sitta och titta på After Dark-showerna i timmar. Från att jag kom hem till skolan tills jag skulle gå och lägga mig.

Han berättar att han ville bli dragqueen men att han inte vågade då han var mobbad i skolan.

– När jag blev äldre hade jag fortfarande intresset och min familj sa bara att jag skulle köra på och göra vad jag vill. Och det gjorde jag, säger han.

Började på nattklubb

Efter att ha börjat testa på att uppträda som dragqueen på en nattklubb så insåg Joakim att han hamnat rätt. Numera bor han i Göteborg och jobbar nästan heltid med att uppträda.

– Jag är liksom en modern clown och folk behöver skratta lite känner jag.

Joakim har uppträtt som dragqueen i 1,5 år. Foto: SVT

Artistnamnet Diana Wolff kommer från två av hans största inspirationer. Diana Ross och familjevännen Rickard Wolff.

– Jag känner att jag vill hedra dem två genom att bära deras namn.

Finalist på QX-galan

I november blev han direktkvalificerad till finalen i kategorin ”Årets dragqueen” på QX-galan genom att vinna en dragtävling i Stockholm.

– Jag gör inte det här för någon annan. Jag klär mig fint för att jag mår bättre. Det behövs inte, men i mitt fall kan jag inte leva utan det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.