Mahmoud Hamed, Merhawi Ghirmay och Mustafa Aldabbas tillsammans med Cecilia Meijer och Bo Fredriksson från företaget Emprender. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Jobbet i Skara revolutionerade deras liv

Publicerad

Genom arbete med gamla tingshuset i Skara har tre flyktingar på kort tid etablerat sig i byggbranschen, skaffat fasta jobb och villa eller lägenhet. Bo Fredriksson, styrelseordförande i fastighetsbolaget Emprender, menar att svenska företag måste bli bättre på att fånga upp all yrkeskunskap som finns hos flyktingar.
– Det är ju sådant vi svenskar skulle kunna göra om vi bara vågar. Men vi är ju så rädda för det som är främmande, säger Bo Fredriksson.

För Bo Fredriksson, ägare till byggföretaget, och tidigare bankdirektör i Skara, så har de nyanlända blivit mer än tillfälliga anställda. Han har engagerat sig i att de fått bra bostad, sett till att en av dem fått hit sin familj, och de tidigare nyanlända säger att han blivit som deras ”pappa” i Sverige.

– Det har ju revolutionerat deras liv. De har fått en fast plattform i Sverige, säger Bo Fredriksson.

Genom att de tre har fått tjänstgöringsintyg från renoveringsjobbet i Skara har de kunnat skaffa bra bostäder och är på väg in i fasta jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer