Johanna Magnusson bröt benet på Kungsportsavenyn och sedan ville hon få hjälp att hitta hjälten Anna Laurén (höger). Foto: Privat

Anna hyllas efter hjälteinsatsen på Avenyn

Publicerad

Johanna Magnusson, 21, bröt benet mitt centrala Göteborg och fick oväntat stöd från en främmande kvinna. Hon ville tacka sin hjälte – och la ut en eftersökning på Facebook.
– Min insats är väl inte så märkvärdig, säger Anna Laurén.

Johanna Magsnusson från Jönköping var på väg till Summerburst i Göteborg i lördags – en kväll som skulle ske i festligheternas tecken avslutades med ett brutet knä, ett avslitet ledband och en panikattack.

Men Johanna Magnusson fick oväntad hjälp från en främling som tog hand om henne, lugnade ner situationen och väntade vid hennes sida i en hel timma innan ambulansen kom till platsen.

Och när ambulansen åkte iväg försvann Johanna Magnussons hjälte i lördagsnatten.

La ut eftersökning på Facebook

Dagen efter ville Johanna Magnusson hitta kvinnan – och la ut en eftersökning på Facebook, något Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Hon satt hos mig hela tiden. Hon bara pratade med mig, fick mig att skratta och sa ”Detta kommer att gå bra ska du se”, sa Johanna Magnusson tidigare till Aftonbladet.

På väg på bio

Och kvinnan som satt vid Johannas Magnussons sida heter Anna Laurén, 28, som är sjuksköterska och boende i Göteborg.

Hon var på väg på bio, när hon såg en tjej sitta och gråta på marken. Anna Laurén gick fram för att kolla läget, och då såg hon Johannas ben.

– Det såg inte gött ut, säger hon.

Anna Laurén satte sig ner vid Johanna Magnussons sida – och såg att hon hade panik.

– Då lärde jag henne att andas i en fyrkant. Det är världens bästa uppfinning om man vill lugna ner någon, eller sig själv.

Vill hylla kompisarna

Anna Laurén tror att många skulle göra det hon gjorde.

– Min insats är väl inte så märkvärdig, säger hon.

Däremot tyckte hon att Johanna Magnussons vänner var ”fantastiska”.

– De tog liksom olika positioner, en stöttade henne rent fysiskt, en ringde till ambulans, och en tredje höll undan nyfikna förbipasserande, säger hon.

– Det kändes som att jobba i ett vårdteam, haha.

Anna Laurén fick reda på att Johanna Magnusson sökte henne via en sjuksköterskekollega, som hade hittat eftersökningen på Facebook.

Och till slut fick de båda tag på varandra, via Messenger.

– Hon visade verkligen sin tacksamhet i så stora ord. Och jag tackade henne för att hon skrev så fint om min insats, säger Anna Laurén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer