Veronica Senor tycker förändringarna för dotterns skolskjuts är vansinniga. Foto: Sandy Hansson/Arkiv

Stopp för skolskjuts efter fritids i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärper Göteborgs stad tillämpningen av reglerna för skolskjuts. Det kommer att slå hårt mot 9-åriga Joline, som har flera diagnoser. Det menar hennes mamma Veronica – som är orolig för framtiden.

Veronica Senors dotter Joline går på en specialskola för barn med språksvårigheter i Frölunda. Hon får i dag skolskjuts hem till Hisingskärra på andra sidan stan. Även efter fritids.

– Nu fungerar det bra, taxin kommer på morgonen, den kommer alltid samma tid och hon känner dem hon åker med. Det är jätteviktigt med rutiner, säger Veronica Senor.

Likvärdig tillämpning

Men efter att den nya grundskoleförvaltningen bildades i Göteborg i somras så har de skärpt tillämpningen av reglerna för skolskjuts. Olika stadsdelar tolkade tidigare reglerna olika, men nu ska det bli likvärdigt över hela stan. Det innebär att barn med särskilda behov får skolskjuts till och från skolan, men inte till och från fritids. Familjerna får istället ansöka om färdtjänst för de resorna.

– Ja, det är ju helt vansinnigt, säger Veronica Senor.

En förändring gäller barn med särskilt farlig skolväg eller långt till busshållplatsen. Tidigare har de kunnat få skolskjuts till och från fritids, även på lov. Men nu är det slut med det. De här barnen kan åka skolskjuts när skoldagen börjar och slutar, men har inte rätt att ansöka om skolskjuts till och från fritids.

Längre dagar på fritids

– Tiden som barnen får vara på fritids har nyligen utökats till klockan 19 på kvällen, just för att det ska finnas tid för föräldrarna att hämta barnen, säger Ritva Ailomaa, enhetschef för myndighetsutövning vid grundskoleförvaltningen.

– Det är inte skolplikt att gå på fritids. Skolskjuts är lagstiftat just för skolpliktens skull, att barnen ska kunna ta sig till skolverksamhet och hem igen, säger Ritva Ailomaa.

Nu i dagarna är det dags att ansöka om skolskjuts inför hösten, och för många så börjar dessa regler gälla först då. Men för dem som ansökte om skolskjuts efter att grundskoleförvaltningen bildades i somras, så har reglerna redan gällt under innevarande år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.