Jonas Andersson (L) om överbeläggningarna på Kungälvs sjukhus

Publicerad

SVT Nyheter Västs rapportering om situationen på Kungälvs sjukhus har fått många tittare att höra av sig och kräva en lösning på överbeläggningarna. Men någon ”quick fix” finns inte, enligt Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det är en tuff situation som vi alla är bekymrade över, säger Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

I fredags berättade SVT Nyheter Väst att patienter får ligga i korridorer, dagrum och till och med personalrum på grund av överbeläggningar på Kungälvs sjukhus.

Rapporteringen har fått många tittare att höra av sig. Flera av dem före detta patienter som bekräftar bilden.

Ångest av att besöka sjukhuset

Många hyllar personalen, men beskriver samtidigt en kaosartad situation.

”Jag har en svår ångest när jag känner att jag borde åka in på sjukhuset för jag vet vad som väntar”, skriver en person i SVT:s chatt.

En annan, som skriver att hen själv har jobbat inom vården länge och haft en anhörig som varit inlagd, menar att patientsäkerheten är så pass hotad att antalet dödsfall borde genomlysas.

”Vi behöver göra mer”

Jonas Andersson (L) är ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen som har det övergripande ansvaret för den offentligt finansierade vården i Västra Götaland.

– Jag vet inte om patientsäkerheten är hotad. Det ställningstagandet måste chefsläkaren och andra göra. Men det är helt riktigt att om man har för hög beläggningsgrad så ökar risker att patientsäkerhetsproblem uppstår.

Men att det är en tuff situation har vi hört i flera år. Varför händer inget?

– Svårigheten ligger i att rekrytera den personal vi behöver för att kunna hålla alla vårdplatser öppna. Där har vi inte lyckats. Vi har börjat göra saker, men kommer behöva göra mer från den politiska sidan de kommande åren.

Personal säger upp sig

I fredags rapporterade SVT Nyheter Väst om sjuksköterskan Victoria Lundqvist som har sagt upp sig på grund av arbetssituationen på Kungälvs sjukhus. Något som hon inte är ensam om, enligt facket.

Många som har hört av sig till SVT menar också att höjda löner är en knäckfråga för att fler ska vilja jobba inom vården.

Enligt Jonas Andersson är högre ersättningar en av de pusselbitar som politikerna jobbar med för att få fler att stanna och att göra det mer attraktivt att jobba på en vårdavdelning där det kan krävas både helg- och nattjobb.

– En av de sakerna vi har gjort är att vi har fördubblat OB-tillägget nattetid. Från och med årsskiftet ska OB-tillägget på helgerna öka med 50 procent och vi avser att gå vidare också med att höja OB-tillägget på kvällar, just för att göra det mer attraktivt.

Tror du vi kommer se någon skillnad den närmsta tiden?

– Det är processer som tar längre tid än de närmsta veckorna och månaderna. Men ser du på ett eller två års sikt så är min förhoppning att vi ska klara att vända den här trenden. Och vi ser också att de höjda OB-ersättningarna gör det lättare att rekrytera till vårdavdelningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.