Publik anländer till den 34:e upplagan av Göteborgs internationella filmfestival. Foto: Tina Vernon/GIFF

Jordens undergång är här – filmfestivalen fångar upp klimathotet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs filmfestival har valt att ha apokalypsen i fokus för nästa år. Inspirationen kommer från de verkliga hot som kan komma av klimatförändringar och miljöförstöring.

Håller världen på att gå under? Den frågan ställer sig Göteborg film festival. Nästa år har festivalen apokalypsen i fokus och ska ge utrymme till filmskapare utrymme att visa upp sin vision om hur framtiden och jordens undergång ser ut.

– Det kommer att bli fantastiskt. Vi jobbar för fullt med att få den precis så underbar som vi vill. Det blir omkring 400 nya filmer från hela världen, filmer som aldrig annars hade mött en publik i Sverige, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för festivalen.

Klimatkrisen

Klimathotet påverkar filmkonsten

Bakom valet ligger forskningen och larmrapporterna om ökade temperaturer, vattennivåerna som stiger och att extremvädret blir allt vanligare.

– Valet beror på den klimat- och miljökris vi lever i som på många sätt är den största utmaning mänskligheten har stått inför och att det är något som vi har sett väcker engagemang hos många filmskapare. Vi känner alltså att det är en viktig sak och är en fråga som det görs film om.

Nobelpristagarens verk blir film

Ett av festivalens huvudnummer kommer att vara filmen Aniara som får nordisk premiär på Göteborgs filmfestival. Det är en filmatiseringen av Harry Martinsons rymdepos Aniara som publicerades 1956.

– Det är jätteroligt, vi är väldigt glada för det. Aniara är Martinsons diktverk och den största och viktigaste svenska berättelsen om en apokalyps. Den handlar om en strålningskadad jord och ett rymdskepp som flyr planeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet