Sävegårdens Asylboende öppnade i oktober 2015 och har plats för 30 ensamkommande barn och ungdomar. Foto: Gittan Öhman/ Floda Nyheter

Julmiddag för ensamkommande ställdes in – två dagar innan

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade julmiddagen för de ensamkommande på Sävegårdens asylboende i Floda ställdes in – med två dagars varsel. 
– Det är bedrövligt, man gör inte så. Jag tror inte man hade gjort likadant om kommunen bokat personalfest, säger Marcus Udéhn, god man till en av ungdomarna.

Det var tänkt att bli en trevlig aktivitet för de ensamkommande barnen och ungdomarna på Sävegårdens asylboende i Lerums kommun, ett besök på en restaurang i Göteborg. Istället avbokade kommunen julmiddagen – två dagar innan.

– Jag tycker det är bedrövligt. Jag tror inte man hade gjort så med kommunens personalfest, säger Marcus Udéhn som är god man till en av ungdomarna.  

Middagen var planerad den 22 december på Restaurang Saray i Gamlestaden i Göteborg. Enligt Marcus Udéhn hade många av ungdomarna på boendet sett fram emot kvällen och skrivit upp sig på namnlistor. Istället avbokade kommunen middagen den 20 december.   

– Man gör inte så i min värld, bjuder in till julkalas och sedan ställer in alltihop två dagar innan med motiveringen att kommunen inte längre vill betala.

Kommunen: ”Olyckligt”

Kaija Merta är verksamhetschef på sektor stöd och omsorg i Lerum och ansvarig för kommunens asylboenden. 

– Det var olyckligt att det skedde så snabbt inpå. Det är beklagligt, säger Kaija Merta.

– Vi har gjort en översyn av kostnaderna på HVB-hemmen under hösten, och den var inte klar förrän strax innan julmiddagen. Det är anledningen att det skedde så nära inpå.

Förutom den indragna julmiddagen kommer de nya riktlinjerna för de ensamkommande på kommunens boenden innebära att barnen och ungdomarna kommer få stå för fler kostnader själva framöver.

Bland annat skriver man i ett mail till de gode männen för de ensamkommande att boendena framöver har ”inköpsstopp” på gemensamma aktiviteter som Liseberg, bad och bio, och telefonkorten på 100 kronor som de ensamkommande tidigare fått från boendet för att ringa släktingar och vänner utomlands för dras ner till 50 kronor. 

– Allt det här blir en klar försämring för ungdomarna, säger Marcus Udéhn.

Och att det kommer så här i juletider, vad tänker du om det?

– Det är så ynkligt. Har vi inte råd med det här, är det så illa?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer