• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap. Foto: TT

Juridikprofessor: ”Solklart mutbrott”

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, tvekar inte en sekund att kalla Uddevallas julbord för mutbrott.

– Det är precis så här det är. Detta är vanligt förekommande i svenska kommuner, och det är klart att det är otillbörligt, menar Töllborg.

Det som Dennis Töllborg menar är otillbörligt är att IT-avdelningen på Uddevalla kommun tre år i rad under perioden 2011 och 2013 lät sig bjudas på julfest av datortillverkaren Dell. Under samma period köpte Uddevalla kommun in datorer från Dell för närmare 50 miljoner kronor.

Enligt Dennis Töllborg är det här en klassisk form av smörjande och han kallar det ”low level corruption”, korruption på låg nivå.

– Det finns värre korruption, men någonstans ska den börja, säger han till SVT Västnytt.

Mot maktmissbruk och korruption

Töllborg har gjort sig känd som en hård kritiker av kommuner som inte tar tag i problemen kring korruption. Han har utrett polisens interna utredningsarbete och var initiativtagare till partiet ”Öppna Göteborg” där korruption och maktmissbruk har varit huvudtemat.

– Det är bra att Västnytt tar upp det här, konstaterar Töllborg. Man kan ju fråga sig vilka fler kommuner som har Dell som leverantör, och varför skulle inte samma förhållanden gälla där?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Datorjätten bjöd kommunen

Mer i ämnet