Kaféägaren Pierre Kraft på sitt kafé i Mellerud. Foto: Privat

Kaféägare i Mellerud kritisk till att kommunen konkurrerar

Publicerad

I Mellerud reagerar kaféägaren Pierre Kraft på att kommunen driver flera egna kaféer som han anser snedvrider konkurrensen. Kommuner får ju inte konkurrera med det privata näringslivet.

Det var tidningen TTELA som var först med att rapportera om att kaféägaren Pierre Kraft lämnat in en skrivelse till kommunen som han hoppas få svar på.

Melleruds kommun driver tre kaféer där personalen ingår i den dagliga verksamheten kopplat till LSS. Det i sig är inte Pierre Kraft emot, men han är kritisk till att två av kaféerna ligger i centrum och konkurrerar med privat verksamhet.

– Det som gjorde att jag reagerade var att jag hörde att det var kunder som sa att de gått till de andra ställena för att det är billigare där, säger Pierre Kraft.

Kan inte gå i konkurs

Kommuner får inte konkurrera med verksamhet i det privata näringslivet. Pierre Kraft är medveten om att kaféerna inte har någon stor verksamhet och kaféet som ligger vid järnvägsstationen upplever han inte som någon direkt konkurrent.

Men han kämpar själv med att få omsättning av sin kaféverksamhet och han anser att kommunens konkurrens är principiellt fel eftersom ett kommunalt kafé inte behöver gå med vinst och inte kan gå i konkurs.

– Det fanns tidigare två kaféer här men nu finns det bara ett, ska det vara så att det sista försvinner och centrum dör?

Kommunen ska svara

Sophia Vikström är kommunchef i Mellerud. Hon säger att de efter Pierre Krafts anmälan kommer titta närmare på om kaféerna i den dagliga verksamheten konkurrerar med privata aktörer.

– Vi har haft daglig verksamhet där i flera år och det är med begränsade öppettider. För de som jobbar där betyder det jättemycket och handlar om personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden som på detta sätt blir en del av samhället och det tycker jag är superviktigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer