Foto: SVT

Kalsongbadande grabbar hygienbov

Uppdaterad
Publicerad

Under denna vecka pågår en stor hygienkampanj i Göteborgs simhallar för att få gästerna att tvätta sig ordentligt. Tonen är lättsam, men bakgrunden är allvarlig.

Putsarfiskar i bassängen nafsar på den som inte tvättat sig och laserteknologi ger sting i skrevet om du har kalsonger under badbyxorna. Med skojfriska jinglar som dessa i badens högtalarsystem vill Göteborgs Stad få gästerna att sköta hygienen bättre.

Så här kan det låta: ”Vi har tagit till ett ekologiskt hjälpmedel, den brasilianska putsarfisken, om du känner något litet som suger sig fast på kroppen så beror det sannolikt på att du inte tvättat dig. Nej vi skojar bara. Tack alla ni som duschat ordentligt så att bassängen hålls fräsch”.

– Vi kör fyra jinglar som alla är lite syndiga, men skämtsamma, säger Helena Eriksson, processledare på idrotts- och föreningsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Tvätta sig ordentligt

Alla som besöker stadens badhus i veckan får en påminnelse om hur viktigt det är att tvätta sig ordenligt innan man badar. Hela veckan körs en kampanj i tvålens tecken, med bland annat 5 000 små tuber med duschgelé som delas ut gratis.

Att kampanjen genomförs just nu beror inte på att vattenkvaliteten blivit sämre på senare tid. Enligt Helena Eriksson måste alla som driver simhallar göra såna här kampanjer då och då.

– Olyckligtvis har vi inte gjort det i Göteborg sedan 2011. Det finns alltid ett stort antal gäster som inte vet varför det är viktigt att tvätta sig innan man badar.

Kalsongbadande grabbar

Unga grabbar som badar med kalsongerna på är ett bekymmer för Eriksson och hennes kollegor.

– Det var en trend för några år sedan, men min upplevelse är att det problemet har minskat. Men visst förekommer det ofta att både män och kvinnor inte tar av sig underkläderna, säger Helena Eriksson till GP.

Minska kloranvändningen

Om fler gäster tvättar sig med tvål före badet – och utan badkläder – kan simhallarna minska användningen av klor.

– Vi följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och har krav på oss att hålla nere och helst minska kemikalieanvändningen, säger Helena Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.