Foto: SVT

Kameror övervakar äldre

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska äldre övervakas via kamera nattetid i Herrljunga. En åtgärd för att spara pengar, men beslutet kritiseras nu av hemtjänstpersonal.

Hemma hos Auli Karnehed i Herrljunga står kaffet och kokar medan hon ställer i ordning fikat på köksbordet. Auli har jobbat som undersköterska i många år och har erfarenhet både från att jobba dag och natt inom hemtjänsten. Hon är mycket kritisk till att Herrljunga kommun sagt ja till att titta till äldre via kameror i deras hem istället för att besöka dem under natten. 

– Jag tycker att det är kränkande. Varje person som jag kommer hem till reagerar likadant, att de aldrig skulle vilja ha en kamera hemma, säger hon.

Starka reaktioner

Det var början av september som socialnämnden i Herrljunga beslutade att tillsynen av de äldre i kommunen ska kunna ske via kamera. Auli Karnehed, som träffar de äldre i kommunen varje dag har mött många reaktioner på beslutet.

– Det väcker oro, ångest men också många äldre har funderingar kring hur det här ska gå till.

Installeras över sängen

Kameraövervakning går till så att den som vill får en kamera installerad hemma som sedan kollas av på fasta tider av hemtjänstpersonal. Vilka tider som kameran ska kollas av bestämmer vårdtagaren tillsammans med personalen vid ett möte. Ingenting spelas in eller lagras enligt Ingrid Hedin som har hand om nattpatrullen i Backa där man varit med att testa tillsynen.

– Det är som att öppna ett fönster och kolla in för att sedan stänga det igen, säger hon.

Ofta placeras kameran över sängen så att hemtjänstpersonalen kan se om vårdtagaren sover eller om det kan ha hänt något så att de behöver åka ut och kolla till personen i hemmet.

Finns redan i Göteborg

Metoden har testats på flera platser i regionen bland annat i Göteborg och Borås. En utvärdering av projektet Nattfrid där tre stadsdelar i Göteborg var med, visade att majoriteten som testat metoden och de som arbetat med den är nöjda. Något som har lett till att alla i Göteborgsområdet som vill nu kan få en kamera installerad hos sig.

När projektet startade 2010 var det dock svårt att få de äldre att säga ja till att testa. Målet med projektet var att få 20 personer i området att installera en kamera hemma, men endast hälften var med i testet. Just nu sitter det uppskattningsvis uppe mellan 10-15 kameror i Göteborgsområdet. I Borås avvaktar man med att fortsätta med metoden efter sitt test där endast fyra personer deltog då det blev för dyrt med tekniken, enligt Helen Magnusson som är områdeschef för äldreomsorgen i stadsdel Norr.

Kan sova hela natten

Shahin Sadris 83-årige pappa, Hossein Sadri, är en av dem som har en kamera monterad i sovrummet. Den sitter uppe i hörnet, mittemot hans säng. En liten vit webbkamera som står i kontrast till hans färgstarka vardagsrum med fåtöljer i mönster och en persisk matta på golvet.

Han är glad att slippa bli väckt om nätterna, något som hänt flera gånger när hemtjänsten smugit sig in i lägenheten.

– Mitt i natten så märkte jag att det var två personer som stod bakom mig. Jag blev jätterädd och då förklarade de för mig att de var där för att kolla om jag mår bra, men jag blev rädd, säger han.

Det som Auli Karnehed upplever som integritetskränkande ser Hossein Sadri som en trygghet.

– Det är en trygghet som jag känner nu. Det är någon som tittar på mig och om det händer något så kan de skicka någon snabbt som hjälper mig, säger han.

Vill få ner kostnader

I Herrljungas fall handlar kamerorna främst om att spara pengar. Om de 70-tal äldre i kommunen som har besök nattetid går över till kamera så räknar man med att spara närmare en miljon kronor per år, men hur många som kan tänka sig det vet man inte. Lennart Ottosson är ordförande i Socialnämnden och var med och fattade beslutet.

–Vi har en mycket ansträngd ekonomi och det är helt nödvändigt att vi får en effektivare organisation. Har vi oflyt så blir besparingen väldigt liten men har vi tur och våra kunder tycker att det här fungerar bra så kommer vi att spara ganska mycket pengar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.