• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Tord Karlsson (S) och Monika Beiring (M) är kritiska kring upplägget där en anställd samtidigt varit konsult. Foto: Privat/SVT

Politiker: ”Får inte sopas under mattan”

Publicerad

En hög chef på kritiserade förvaltningen Intraservice i Göteborg var både anställd och konsult på samma gång. Samtidigt skrev han under avtal som gav hans konsultmäklare fortsatta uppdrag värda 2,3 miljoner kronor. Nu reagerar ansvariga politiker på avslöjandet.

Det var i december som SVT Nyheter Väst kunde avslöja den höga IT-chefen Max Sandbergs dubbla roller och miljonavtalen till konsultmäklarföretaget. Nu reagerar Intraservice ordförande, socialdemokraten Tord Karlsson på uppgifterna.

– Det är naturligtvis inte bra. Det är klart att man undrar om det här upplägget har haft betydelse för hans beslutsfattande, säger han.

Karlsson uppger att han aldrig var informerad över upplägget som innebar att Sandberg var anställd på 20 procent och arbetade som konsult resten av tiden.

– Han presenterades för oss politiker på ett möte, och det enda vi fick veta var att det här var den nya CIO:n. Jag hade ingen aning om hur upplägget bakom såg ut. Vi blev aldrig informerade om det.

Vad tycker du i dag om det här upplägget?

– På en sådan viktig funktion så borde man ha någon som är helt och hållet anställd. Det här var en väldigt speciell lösning, det måste jag säga.

”Mycket allvarligt”

Monika Beiring (M), är vice ordförande i nämnden och hon skräder inte orden.

– Det här är mycket allvarligt. Det är högst olämpligt att man som chef skriver på avtal som gynnar ett företag som man själv är aktiv genom.

Max Sandberg själv har tidigare sagt till SVT att han fått mandat att förlänga konsultavtal av förvaltningschefen, och att han förankrat alla beslut han tagit med förvaltningschefen Nisse Waldefeldt.

– Om det nu är så att Max har fått mandat av sin chef så är det inte ett särskilt lämpligt beslut. Och det ansvaret faller på förvaltningschefen och på Tord Karlsson. Det är helt enkelt inte ett lämpligt, säger Monika Beiring.

Vad tycker du ska ske nu?

– Det här får inte sopas under mattan, utan det här behöver vi ta upp med förvaltningschefen så snart som möjligt. Och sedan får vi se hur man ska gå vidare med det hela.

SVT har sökt förvaltningschefen Nisse Waldefeldt, som är sjukskriven.

LÄS MER: Tipsa SVT:s reporter

SVT Nyheter Västs reporter Fouad Youcefi Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet