– Många vet inte vart de ska vända sig när de mår dåligt, säger Axel Andersson. Foto: SVT

Kårordförande om att fler studenter känner sig hotade

Uppdaterad
Publicerad

Fler studenter vittnar om upplevda hot. Det säger Axel Andersson, ordförande för Göta Studentkår, vid Göteborgs universitet.

– Min bild är att det har blivit vanligare, säger han.

Axel Andersson tror att orsaken till fler hot och hat handlar om otryggheten i samhället som han menar ger avtryck även inom universitetet, och att den psykiska ohälsan ökar har han noterat bland studenterna. ​

– Jag har mött studenter som har berättat om att de känt sig hotade, att de har blivit hotade av andra studenter och vi gör så gott vi kan för att studenterna ska känna sig trygga på campus.

Hur vanligt är det här?​

– Det är svårt att ge ett exakt svar på det. Men min bild är att det har blivit vanligare.

Han menar att studentkåren saknar tillräcklig kunskap för att hantera hoten.

– Vi har inte rutinerna att ta hand om de här problemen för att kunna ge stöd till dem som blir utsatta, men även för de som utsätter andra för hot. De som ger uttryck för sin illvilja måste ju också få hjälp, säger Axel Andersson.

Fler väktare på universitetet

Han har noterat att det blivit fler väktare på universitetet men vill inte ha mer övervakning. Istället hoppas han på mer långsiktiga lösningar, att gå till botten med varför hoten ökar liksom den psykiska ohälsan.

Vad kan du göra som ordförande för en studentkår?

– Vi har en kontinuerlig dialog med Göteborgs stad för vi ser ett glapp mellan elevhälsan för gymnasiestudenter och studenter. Många vet inte vart de ska vända sig när de mår dåligt. Jag tror att många aktörer behöva ta ett steg fram i den här frågan för det här är verkligen en alarmerande fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.