Kass humor fick Robert Gustafssons guldnyckel

Publicerad

På bred skaraborgska har de första mottagarna av Robert Gustafssons nyinstiftade stipendium skapat humor om sin omgivning. Pengarna ska gå till nya produktioner, av bland annat Västnytt-parodier.

Under onsdagskvällen fick humorkollektivet Kass humor, från Lidköping, ta emot stipendiet från Robert Gustafsson vid Kulturgalan i Skövde kulturhus.

– Vi är upprymda av glädje och motivationen är på topp, säger regissören Jon Lönn som är en del av humorkollektivet Kass humor.

Han har knappt hunnit smälta att han och hans vänner fått ett pris av Robert Gustafsson – en förebild för många inom genren.

– Vi visste om att vi har nominerade och att folk hade skickat in önskemål, men det här kom som en överraskning faktiskt.

Succé på nätet

Det handlar om bondhumor – och stommen är den grova dialekten. Den största succén är Västgötanytt, en parodi på SVT:s Västnytt, som har visats hundratusentals gånger på Youtube.

– Vi trodde ju först att det främst är yngre som tittar på det här, för vi har ett lågt prenumerant-tal men väldigt många wiews, men det visar sig att det är jättemycket äldre – i 40-50-årsåldern. Det är en väldigt bred publik som gillar bondhumor!

Pengar till produktion

Humorgruppen jobbar ideellt och pengarna kommer väl till pass. Prissumman på 35.000 kronor kommer att gå till nästa produktion och manusförfattaren, tillika skådespelaren, Andreas Magnusson sitter just nu och skriver på en ny låt. Dessutom finns det planer på en ny programserie. Och för den som kan ge sig till tåls så väntar mer av Västgötanytt.

– Det kommer att komma någon sak emellan och sedan kommer det ett Västgötanytt, säger Jon Lönn till SVT Västnytt.

Guldnyckeln

Visa

Stipendiet Guldnyckeln instiftades av Robert Gustafsson 2014 som ett tack för att han fick så mycket från Skövde kulturhus när han växte upp i staden.

Stipendiet ska vara till personer från Skaraborg som är unga i sinnet och har drömmar och mål om en framtid inom kulturområdet.

Robert Gustafsson har själv sagt att det kommer gå till kulturarbetare som kanske inte ens vet om att de är kulturarbetare, exempelvis unga människor som gör film, radiosnuttar eller happenings på staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet