Pelle Svans och brorsan Maja Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kattungarna lämnades att dö – räddades av barnen

Uppdaterad
Publicerad

Skatorna kretsade ovanför de utmärglade kattungarna, och det mesta såg mörkt ut. Då grep Tuva, 7, och Alva, 5, in, och stod för en livräddande insats.

Ljudet av kattungar hade hörts redan kvällen innan, men det var först på söndagen som de hittades i en slänt i Rävlanda.

– Vi hörde skator som kraxade ute på ängen, och när min dotter var på väg in från stallet så gick hon dit och hittade två kattungar. De var så utmärglade, vi trodde nästan att de var döda, berättar Björn Mattsson.

Det verkar som att katterna har dumpats av någon som ville bli av med dem.

– Det är ju hemskt om man gör så, säger Björn Mattsson.

Matades med pipett

De två små kattungarna togs in i huset, matades med mjölk ur pipett av Björns barnbarn Tuva och Alva, men såg fortfarande svaga ut. Djursjukhuset i Borås tog emot dem gratis, och lindade in dem i varma handdukar. Det hela såg ut att lösa sig.

Alva och Tuva på djursjukhuset med Pelle och Maja. Foto: PRIVAT

– Mitt i allt elände är det en solskenshistoria. Barnbarnen engagerade sig mycket i kattungarna, och alla ställde upp överallt. Det var hur många som helst på sociala medier som erbjöd sig att ta hand om katterna, säger Björn Mattsson.

Tuva och Alva såg till att kattungarna fick varsitt namn. För Pelle Svans gick allt bra, och han har nu fått ett nytt hem. För den gränsöverskridande hankatten Maja Gräddnos fick sagan ett plötsligt slut. Han tappade orken, slutade äta, och dog.

– Alva, som hade döpt honom, var ju ledsen i morse för att han var död, säger Björn Mattsson. Nu ska vi hitta en plats, ett kors och ha en begravningsceremoni i trädgården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer