Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två närsjukhus kan bli ett i Munkedal. Det skulle betyda att sjukhusen i Strömstad läggs ner. Men kommunalrådet Kent Hansson (S) vill nu att regionpolitikerna drar tillbaka ärendet – och menar att kommunen blivit förd bakom ljuset. Foto: SVT

Politikerns ilska: Vill stoppa beslut om Strömstads sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget: Sjukhusen i Lysekil och Strömstad läggs ner och ett nytt byggs – i Håby. Kommunalrådet Kent Hansson (S) vill nu att regionpolitikerna drar tillbaka ärendet – och menar att kommunen blivit förd bakom ljuset.

– Det är häpnadsväckande, säger Strömstads kommunalråd.

Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden ska besluta om om framtidens närsjukhus under torsdagen. I dag finns det tre i Fyrbodals-området: Bäckefors, som har upptagningsområde i Dalsland, samt Strömstad och Lysekil, som tar emot patienter i norra Bohuslän.

Utredningen pekar på att sjukhusen i Lysekil och Strömstad har för få patienter – därför föreslås att man i stället ska titta vidare på att bygga ett nytt sjukhus i Håby. Något som Strömstad tidning var först med berätta.

Det skulle innebära att sjukhuset i Strömstad och Lysekil läggs ner.

”En total överraskning”

Men nyheten om regionens utredning slog enligt kommunalrådet i Strömstad Kent Hansson (S) ner som en totalt överraskning. Han har nu begärt att politikerna i norra hälso- och sjukvårdsnämnden lyfter bort frågan om Närsjukhusen från torsdagens möte.

– Inte ett ord har nämnts om detta när vi har träffats tidigare under året, säger Kent Hansson (S).

Marareta Fredriksson (L), första vice ordförande, menar att utredningen inte alls är okänd. Men hon vill inte kommentera hur man ställer sig till begäran att dra tillbaka ärendet.

– Jag vill inte föregå nämndens beslut men nämnden har hittills alltid varit enig, säger hon.

Därför vill Kent Hansson (S) att ärendet dras tillbaka – i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.