Operationen skulle genomföras på Drottning Silvias barn-och ungdomssjukhus i Göteborg innan Kevin blivit sex månader, den 18 juli Foto: SVT

Kevins hjärtoperation ställdes in fyra gånger

Uppdaterad
Publicerad

Kevin, åtta månader, föddes med ett ovanligt hjärtfel och behöver en omfattande operation. En operation som ställts in fyra gånger för att det saknas vårdplatser.

Kevin föddes med ett ovanligt hjärtfel som gör att han behöver genomgå en omfattande hjärtoperation. Familjen bor i Rönneshytta utanför Askersund men då det är ett avancerat ingrepp beslutade läkarna att operationen skulle genomföras på Drottning Silvias barn-och ungdomssjukhus i Göteborg innan Kevin blivit sex månader, den 18 juli.

Kevin förbereddes för operationen men fem minuter innan han skulle sövas ned fick familjen beskedet att operationen ställs in. Sjukhuset kunde inte erbjuda en intensivvårdsplats och familjen fick åka hem.

Krisen på barnsjukhuset
Kevin har skickats hem utan operation fyra gånger. Foto: Privat

– Jag blev väldigt besviken och arg över att man kunde göra så med så kort varsel. Min sambo som är undersköterska var mer förstående, säger Kevins pappa Frank von Grüner.

Sjukhuset ställde in igen

Kevin fick tid för en ny operation. En månad senare packade familjen ihop sina saker för att än en gång åka de 27 milen till Göteborg. Men nästa operation ställdes in även den, och nästa, och varje gång fick de samma besked.

– ”Ingen intensiv-eftervårdsplats”. ”Det är fullt”, säger Frank von Grüner.

”Vi kämpar varje dag”

– Jag skulle vilja säga att det på högsta politiska nivå måste ske en mycket stor förändring mycket snabbt. Ska barn behöva dö innan de får vård? Det är för mig obegripligt i ett land som Sverige som jag alltid har trott på.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat att bemanningssituationen på Drottning Silvias barnsjukhus är akut. Cheferna för barnmedicin har berättat att det kan bli aktuellt att stänga avdelningar, om situationen inte förbättras.

– Det vi har sett är en flykt av sjuksköterskor från barnsjukvården de senaste åren. Det är klart att det kan hamna i ett sådant läge. Nu tror jag vi borde

Jonas Andersson (L). Foto: SVT

kunna vidta åtgärder för att förhindra en sådan sak. För barnsjukvården är ett av flaggskeppen på Sahlgrenska sjukhuset och i Västra Götalandsregionen, sa Jonas Andersson (L), ordförande för Hälso- och Sjukvårdsstyrelsen, till SVT då.

Femte gången gillt

För familjen von Grüner väntar en ny resa till Drottning Silvias barnsjukhus. Nu har familjen fått en ny tid och på söndag ska de åter till Göteborg för att för femte gången försöka få Kevin opererad. Men de många kasten mellan hopp och förtvivlan har tagit ut sin rätt och Frank tror inte att operationen kommer att bli av den här gången heller.

– Jag kommer inte lämna Göteborg. De får lägga in mig och min sambo för vi orkar inte det här. Vi kämpar nu varje dag för att ens tänka oss att åka ner igen för vi tror inte på det.

”Måste prioritera”

Eira Stokland, verksamhetschef operation och intensivvård på Drottning Silvias barnsjukhus, vill inte kommentera det enskilda fallet men säger:

Eira Stokland, verksamhetschef operation och intensivvård på Drottning Silvias barnsjukhus. Foto: SVT

– Anledningen att det inte funnits intensivvårdsplats har med stor säkerhet varit att vi har fått prioritera en annan patient som har varit mera svårt sjuk.

Men har ni inga marginaler så att ni kan ta hand om både akuta fall och planerade operationer?

– Det finns en generell resursbrist och ibland blir det toppar och det kommer in flera patienter än vad vi har platser för och då behöver vi prioritera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på barnsjukhuset

Mer i ämnet