Foto: TT

Kidnappade 14-åring – nu döms fyra personer

Publicerad

På onsdagen dömdes de fyra ungdomar som åtalats för att ha bort en 14-årig pojke från sin skola i Göteborg och utsatt honom för våld.

Den 14-årige pojken fördes bort efter att gärningspersonerna såg en bild av honom, tillsammans med två flickor, på mobilappen Snapchat. Händelsen inträffade i januari i år. Flickorna på bilden var släkt med två av gärningspersonerna, och åklagaren har tidigare uppgett att hans hypotes är att brottet är hedersrelaterat.

Tvingades med i bil

Pojken ska vid tillfället ha tvingats med i en bil och körts till ett skogsområde där han utsatts för sparkar och slag. Gärningspersonerna ska även ha spottat på honom.

– Där har det hållit kvar honom under en längre tidsperiod och under förnedrande omständigheter misshandlat honom innan de lämnat honom vid en spårvagnsstation, sade åklagare Mats Ihlbom till SVT Nyheter Väst i februari.

Två personer får fängelsestraff

Två av ungdomarna döms nu till fängelse, den ene i ett år och den andre i ett år och två månader. En tredje gärningsperson döms till ungdomstjänst, medan den fjärde döms till villkorlig dom. De tre förstnämnda döms för människorov och grov misshandel. En av dem döms även för övergrepp i rättssak. Den fjärde personen döms enbart för olaga frihetsberövande. De fyra ungdomarna ska även betala ett skadestånd på cirka 60.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.