Kika in i huset från Vår tid är nu

Uppdaterad
Publicerad

Den populära serien Vår tid är nu har gjort delar av Annedalshuset nationellt känt. På Kulturnatta öppnar man upp för nyfikna, och ger en inblick i husets nästan 150 år långa historia.

I den första säsongen av SVT:s tittarsuccé Vår tid är nu flyttar den judiska kvinnan Suzanne in i ett sparsamt inrett rum. Det ligger i det så kallade Annedalshuset på Brunnsgatan 14 i Göteborg.

På Kulturnatta öppnar föreningen Annedalspojkar & flickor som hyr huset upp för visning. Birgit Modh som är en av medlemmarna är glad att Vår tid är nu valde just Annedalshuset.

– Det är jätteroligt att vår miljö uppskattas, säger hon.

Huset på Brunnsgatan 14 i Göteborg byggdes 1876. Vid samma tid byggdes flera liknande byggnader i det som då var en arbetarstadsdel. På 1970-talet revs de flesta av dem, men Annedalshuset blev kvar.

”Såhär var det ju!”

På Kulturnatta öppnar föreningen Annedalspojkar&flickor som hyr huset upp för visning. Birgit Modh är en av medlemmarna. Foto: privat

1973 bestämde sig Annedalspojkar & flickor för att hyra huset, för att bevara det och göra det tillgängligt för boende i området. En trappuppgång moderniserades och den andra byggdes om till museum.

– Många säger ”såhär var det ju!” när de kommer in. Det väcker många minnen. Vissa känner igen lukten, säger Birgit Modh.

För henne är det viktigt att bevara den historiska miljön, både för de som minns hur det var och för de som inte varit med om det. Birgit Modh är själv uppväxt i Annedal och bor sedan 30 år tillbaka här tillsammans med sin familj.

– Jag har så många kopplingar till området. Det känns fint att förmedla en bit av historien till människor i framtiden. Att vara en liten kugge i hjulet, säger hon.

Kvällens visning sker klockan 19-22. Annedalshuset håller även öppet på söndagar under vinterhalvåret, klockan 13-15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.