Kim lever på gatan efter att härbärget stängde

Publicerad

Sedan Borås stads enda akuthärbärge Kastanjen stängde för säsongen har Kim bott på gatan. Hen ifrågasätter kommunens agerande.
– Det är svårt, man sover ju aldrig. Man försöker hålla sig vaken av rädsla att bli överfallen och rånad, säger Kim, som egentligen heter något annat.

Kim, som hen kallar sig, bor på gatan och det har hen gjort sedan Borås stads akuthärbärge Kastanjen stängde för säsongen i slutet på april. Hen upplever att det är en moment 22-situation som hen har hamnat i, utan bostad här det svårt att få jobb och utan jobb är det svårt att få bostad,

– Det känns mycket tråkigt att inte kunna söka jobb och gå på intervjuer och vara fräsch och utvilad. Det är svårt att hålla sig ren och kläderna och skorna luktar ju också. Man missar många jobbchanser.

Hen är kritiskt till hur Borås stad har hanterat situationen för akut hemlösa, som hen själv.

– Det skulle ju underlätta om Borås samarbetade med någon annan kommun om de inte klarar av den här situationen, kanske köpa tjänster från någon grannkommun så man kunde få hjälp där.

Härbärget utreds

Men trots att det enda akuthärbärget i Borås är stängt till oktober är det inte aktuellt att köpa tjänster och samarbeta med andra kommuner.

– Nej, vi håller på att utreder den frågan nu hur vi ska ha det med vårt härbärge. Nämnden är ganska ny och vi har ju tagit över det här från den som fanns tidigare. Vi ser ju att det finns ett helårsbehov givetvis, säger Mats Tolfsson (S).

Men nu finns det inget liknande?

– Nej, just nu har vi inte det nej.

Kan du förstå hur maktlös personen känner sig?

– Återkom till verksamheten så får man titta på saken en gång till, säger Tolfsson.

Men enligt Kim är alla tänkbara alternativ prövade för att slippa hamna på gatan. Vid tillfället för intervjun befann sig Kim i Göteborg där det finns fler nattöppna ställen, men även i Göteborg var det svårt att få hjälp med tak över huvudet.

– Nej det har jag inte fått, de hänvisar tillbaka till Borås eftersom jag är skriven där.

Vad tänkte du tiden inför härbärget stängde?

– Mycket nervöst var det, jag försökte på alla vis hitta ett arbete så att jag kunde hyra ett rum illa kvickt. Det är ju svårt när man haft en sömnlös natt, kanske två, tre nätter utan att sova och hålla på med det här och söka jobb, säger Kim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borås

Mer i ämnet