Fotoutställningen ”I Kim Walls fotspår” visas på Abecita i Borås fram till oktober. Foto: SVT

Kim Wall hyllas i fotoutställning i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Fotoutställningen ”I Kim Walls fotspår” lever vidare och visas just nu på Abecita Konstmuseum i Borås. Utställningen, som skapades för att hedra minnet av den dödade journalisten Kim Wall, visar bilder från hennes reportageresor runtom i hela världen.

I sommar är det två år sedan som journalisten Kim Wall dödades när hon var på reportageresa i Danmark. I samband med försvinnandet gick föräldrarna Ingrid och Joachim Wall igenom hennes dator och fann där nästan 15 000 bilder från Kims reportageresor.

De bestämde sig för att sprida minnet av dotterns journalistiska gärning vidare, genom fotoutställningen ”I Kim Walls fotspår”, som nu visas på Abecita Konstmuseum i Borås.

– Innan vi gick igenom hennes dator visste vi inte vilken duktig fotograf hon var. Vanliga människor i vanliga vardagssituationer – hon hade en förmåga att fånga dem, säger mamma Ingrid Wall.

Kommer till Göteborg

Fotoutställningen har tidigare visats i Stockholm, Trelleborg och Köpenhamn. Nu finns den i Borås fram till oktober, innan utställningen kommer till Göteborg i höst.

– Kim har haft en otroligt god kontakt med människorna hon har fotograferat. Man ser ögonkontakten och att det inte är uppställda bilder. Hon gav förtroende och fick människor att prata, säger pappa Joachim Wall.

Vill flytta fokus

Föräldrarna vill med utställningen flytta fokus från brottsoffer till prisbelönad journalist.

– Hon har blivit omnämnd i hundra tusentals artiklar som ett brottsoffer, och det är inte så vi vill att hon ska bli ihågkommen. När man hör hennes namn ska man tänka på vilken duktig journalist hon var, framhåller Ingrid Wall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.