Konceptbild på hur Geelys huvudbyggnad kan komma att se ut, sett från från Lindholmsallén vid infarten till SVT och SR:s lokaler. Foto: Fotomontage ABD

Klart för Geely att bygga på Lindholmen

Publicerad

Förra året blev det klart att den kinesiska biltillverkaren Geely etablerar sig i Göteborg. Nu har man tagit ytterligare ett steg i byggprocessen.

I juli förra året blev det klart att det kinesiska bilföretaget Geely skulle bygga ett stort innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. Geely köpte den 26.500 kvadratmeter stora tomten för 358 miljoner kronor.

Åtta våningar hög kontorsbyggnad

Nu är det klart att kontorsdelen, bestående av en åtta våningar hög byggnad kommer att bli av, vilket Göteborg Direkt var först med att berätta.

– Detaljplanen måste vinna laga kraft, sedan kan de börja bygga. Men det har inte varit något motstånd alls tidigare så det är nog ingen som överklagar, säger Emmali Jansson (MP), ordförande i byggnadsnämnden.

På tomten där bygget ska genomföras fanns tidigare planer på bostäder, en stadspark och en grundskola.

Nästa etapp ännu större

Geelys grundare Li Shufu tänker bygga ett nytt utvecklignscenter på Lindholmen. Foto: SVT

Den andra etappen i bygget på tomten är betydligt mer omfattande och består av ytterligare en kontorsbyggnad på upp mot 14 våningar och ett tiovåningshotell som är tänkta att dela yta med en skola och en ny färjehållplats. Hela bygget planeras vara klart 2021, och innovationscentret beräknas generera upp till 3.500 arbetstillfällen.

I slutet på april blev det klart att Geely också går in som storägare hos lastbilstillverkaren AB Volvo. Företaget äger redan personbilstillverkaren Volvo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer