”Idag är en bra dag”. Lars Backström, vd för Västtrafik tycker det skall bli skönt med tre zoner istället för drygt 70. Foto: Västtrafik

Klart med nytt zonsystem i kollektivtrafiken

Publicerad

Nu är det klart med ett nytt zonsystem för kollektivtrafiken i Västra Götaland. Drygt 70 zoner skall bli tre. Det klubbades i Regionfullmäktige under tisdagskvällen. 

Hösten 2020 skall det vara klart med nya zoner för kollektivtrafiken i Västra Götaland. Målet är att man då skall ha slagit ihop antalet zoner från drygt 70 till tre.

– Äntligen, får man väl säga. Nu kan vi börja lämna det system som byggde på kommungränser. Det som våra kunder inte skall behöva hålla reda på. Det svåra för våra kunder blir nu mycket enklare, säger Lars Backström, vd Västtrafik.

Uppgraderat biljettsystem

Det skall även bli ett förenklat biljettsystem.

– Det är det som möter våra kunder. Är den krånglig så blir det så för våra kunder. Det blir inget helt nytt biljettsystem, men i och med att det är tre zoner så blir det mycket enklare. Det kommer kunna integreras i vår app och i våra fordon, säger Lars Backström

Nu börjar arbetet med att förbereda inför de nya zonerna. Det handlar bland annat om anpassning av tekniska system, utbildning av personal och så klart om prissättning.

– Vi har förberett en hel del och förhoppningsvis skall vi kunna lansera detta hösten 2020, det handlar om nya gränssnitt som skall göras så bra och så enkelt som det bara kan, säger Lars Backström

Har man även bestämt nya priser?

– Nej, inte ännu, beslutet gäller bara zonindelningen. Priserna får vi återkomma till, säger Lars Backström.

”Idag är en bra dag”

Hur skönt är det?

– Jag tycker det är jätteskönt och min övertygelse är att våra 400 000 kunder kommer att tycka fasen vad enkelt det är, säger Lars Backström.

Något mer?

– Idag är en bra dag, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Så här ser kommande zonindelningen ut

Zon A: Göteborg, Partille, Mölndal, Öckerö

Zon B: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn

Zon C: Resterande 37 kommuner i Västra Götaland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.