Miljögruppen Extinction Rebellion och motståndare till Västlänken hade sina aktioner samtidigt utanför rådhuset i Göteborg under torsdagseftermiddagen. Foto: SVT

Klimataktivister och Västlänkmotståndare i aktion på torg i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Miljögruppen Extinction Rebellion har tidigare blockerat bland annat gator och broar. I dag samlades ett antal klimataktivister på Gustaf Adolfs torg. Samtidigt befann sig motståndare till Västlänken på plats utanför rådhuset i Göteborg, i en annan manifestation.

Den internationella proteströrelsen Extinction Rebellion, som betyder utrotningsuppror på svenska, samlades i Göteborg under torsdagseftermiddagen.

Möte i kommunfullmäktige

På Gustaf Adolfs torg framfördes krav till Göteborgspolitikerna, att de bland annat ska utlysa ett klimatnödläge och att det ska vara noll nettousläpp av koldioxid år 2025.

Miljögruppen Extinction Rebellion, skrev i ett pressmeddelande att dagens aktion i Göteborg skulle bli en av de största aktionerna hittills. Men på plats utanför rådhuset samlades ett knappt hundratal, och det tillsammans med motståndare mot Västlänken. De hade en egen manifestation på samma plats i samband med politikernas kommunfullmäktigemöte. Det var även en tredje manifestation på torget, ”#vistårinteut”, som vill stoppa utvisningar mot barn och unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.