Skadegörelse på skolan Norgården i Uddevalla. Foto: SVT

Klottrade och krossade rutor för 700 000 – man i 30-årsåldern ställs inför rätta i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-årsåldern som misstänks ha orsakat omfattande skadegörelse i Uddevalla under oktober 2019 ställs nu inför rätta. Han misstänks ha krossat rutor och klottrat på byggnader under 20 tillfällen.

– Det finns inga motiv till skadegörelsen utan det verkar röra sig om ett irrationellt handlande, säger kammaråklagare Petter Lundgren.

De målsägande, Uddevalla Kommun och Uddevalla pastorat, menar att skador har uppstått för närmare 700 000 kronor. Mannen som står åtalad i Uddevalla tingsrätt erkänner skadegörelsen i ett av de 20 tillfällena men förnekar brott i övrigt.

– Bevisläget ser bra ut, det finns vittnen och övervakningsfilmer och samband mellan olika gärningar. Vissa har skett nära i både tid och plats som gör att vi anser att vi kan knyta gärningsmannen till 20 tillfällen där skadegörelse har skett, säger Petter Lundgren, kammaråklagare i Uddevalla.

”Det rör sig om irrationellt handlande”

Den åtalade mannen är bland annat misstänkt för att ha sprayat siffrorna 666 på en kyrka, men kammaråklagare Petter Lundgren menar att det inte finns några underliggande motiv.

– Utredningen i stort har inte kommer fram till något särskilt motiv till skadegörelsen, utan det verkar röra sig om ett irrationellt handlande, säger han.

Två parter kommer att kräva ekonomisk ersättning

Rättegången har ett preliminärt startdatum den 2 januari. Målsägande är Uddevalla kommun och Uddevalla pastorat som båda varit utsatta för stor skadegörelse.  Sammanlagt så yrkar de ett skadestånd på 683 392 kronor.

Till Bohusläningen säger kommundirektören i Uddevalla Peter Larsson att han är mycket nöjd över hur polisen har jobbat med skadegörelsen och att deras arbete har lett till åtal.

I åtalet framkommer det att brotten bedöms som grova då den åtalade ska ha genomfört skadegörelsen systematiskt samt att den har orsakat betydande skada för Uddevalla kommun och Uddevalla pastorat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.