Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Beslagtagna knarkmobiler är ett sätt att komma åt narkotikahandeln i Göteborg”, säger David Wunsch, biträdande områdeschef för polisen i Storgöteborg Syd. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bråk om knarkmobil kan ligga bakom mord – avslöjas i ny dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltelefoner med säljkontakter till kunder som vill köpa knark är hårdvaluta i kriminella kretsar. De kan säljas för hundratusentals kronor och gäng rånar varandra på mobilerna för att komma åt marknadsandelar.
Enligt P1 Dokumentär Miniserie kan ett bråk kring en av dessa mobiler även ligga bakom ett mord i Göteborg.

I klippet ovan hör du polischef David Wunsch berätta om knarktelefonernas värde i den undre världen.

En beslagtagen knarkmobil i villaidyllen längs med väg 158 förra året gjorde att polisen nystade upp en knarkhärva där bland annat barn till läkare och företagsledare misstänktes för narkotikabrott i de välbärgade områdena Askim, Billdal och Hovås i Göteborg.

– Vi blir inte förvånade. Vi som arbetat med det här länge vet att det slår överallt, säger David Wunsch, biträdande områdeschef för polisen i Storgöteborg Syd.

Säljs för 100 000-tals kronor

I januari 2019 storsatsade polisen i området. Centralt i arbetet var en mobiltelefon, en så kallad ”burner” med säljkontakter, varifrån från bland annat mass-sms skickades med priser på exempelvis marijuana och kokain.

Detta berättas i Sveriges Radios P1 Dokumentär Miniserie som har premiär på tisdagen. Dokumentären visar också vilken hårdvaluta telefonerna är i kriminella kretsar. De kan säljas för hundratusentals kronor – allt för att komma åt kanske 50 kontakter som köper knark kontinuerligt.

– Ju mer kontakter de har desto mer attraktiva är mobilerna, och vi talar sexsiffriga belopp många gånger, säger David Wunsch.

Kan ligga bakom mord

Gäng rånar till och med varandra på säljtelefoner för att sno åt sig marknadsandelar. Det visar domar med säljtelefoner som P1 Dokumentär gått igenom. Telefonerna är så viktiga att en 19-åring mördades på grund av en dispyt om en säljtelefon under julen 2016, enligt dokumentären.

– Just det kan jag inte gå in på, men när det gäller telefonerna är det ett sätt för oss att komma åt narkotikahandeln i Göteborg, säger David Wunsch, biträdande områdeschef för polisen i Storgöteborg Syd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer