SVT Nyheter Västs reporter Lisa Johansson sitter ner och provläser i Sunnanå hamn. Foto: SVT

Knepet som ska få fler att läsa i Dalsland

Publicerad

Tio små svarta skåp fyllda med böcker finns nu på olika platser i Dalsland.

– Det finns ett brett och djupt intresse för litteratur här, säger Victor Estby från initiativtagaren Bokdagar i Dalsland.

Härom veckan var det under ett dygn maratoninvigning av bokskåp. Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland, besökte åtta platser där nybyggda skåp, fulla med böcker numera finns. Totalt är det tio skåp som är utplacerade på olika välbesökta platser, både för turister och lokalbefolkning.

– Vi har en massa böcker i våra lokaler i Åmål som vi fått genom donationer och vi ville få ut de mer till läsarna i Dalsland, säger Victor Estby om grundtanken till satsningen.

Får in allt fler böcker

På senare tid har man märkt att strömmen av donerade böcker ökar i takt med att allt fler second hand butiker slutat ta emot dem. Vissa böcker kan de sälja med viss förtjänst från sitt antikvariat men de allra flesta försöker man på olika sätt skänkt vidare. Bokskåpen blir ytterligare ett sätt.

– Man kanske inte vill ha hundra böcker hemma, men man kan låna en bok och så kan man ställa tillbaka den, eller lämna den vidare, säger Victor Estby.

250 utlån på en hylla

Redan förra sommaren fanns en bokhylla vid föreningens Litteraturhus i centrala Åmål. Därifrån lämnades 250 böcker ut. Så man har stora förhoppningar om att läslusten ska vara lika stor för de andra skåpen.

Agneta Gip är en av dryga tiotalet volontärer som har ansvar för att hålla de tre bokskåpen i Åmåls kommun välfyllda.

Vad är det för böcker som folk vill läsa?

– Det går åt mycket böcker, men kanske mest deckare och romaner, säger hon.

Bra boksmak i Dalsland

Alla skåp är uppsatta tillsammans med en lokal partner och kommer finnas uppe till och med den första oktober. Förhoppningen är att det här ska bli ett återkommande inslag under sommarsäsongerna och att fler kommuner ska haka på satsningen. För donerade böcker finns det som sagt gott om i föreningens samlingar.

– Det är i princip så att man kliver in i dalslänningarnas bokhylla, så kan man säga.

Har de bra boksmak?

– Ja, det tycker jag. Det vet vi efter nästan 20 år med vår verksamhet att det finns ett brett och djupt intresse för litteratur i Dalsland.

Här finns skåpen

Kungsberget, Åmål

Stadshotellet, Åmål

Nordiska litteraturhuset, Åmål

Not Quite, Fengersfors

Sunnanå hamn, Mellerud

Coop, Bäckefors

Banvaktarstugan, Billingsfors

Gamla affären, Skåpafors

Kafé Schuckert, Dals Långed

Optimistens Lanthandel, Gustavsfors

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.