Foto: Polisen

Knivhögg sitt offer till döds vid skola – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

De båda fienderna möttes för att ”göra upp”. Enligt åklagaren slutade det med att en 19-årig man knivhögg sin motståndare till döds. Nu åtalas han misstänkt för mord.

I polisens förundersökning kan man se hur de båda männen i en sms-konversation bestämmer sig för att träffas i Partille för att göra upp. Det framgår också hur den misstänkte gärningsmannen skickar sms till en annan person och berättar att han ”ska dabba på NN” och fortsätter med att skriva att han har flera personer på sin sida.

Morgonen dagen efter, den 5 februari, hittas en död kropp i ett skogsparti vid en skola i Partille. Kroppen hittades av en person som varit ute med sin hund. 

Den knivdödade mannen hittades nära en skola Foto: polisens förundersökning

LÄS MER: Man anhållen för mord

Enligt Göteborgs-Posten är en av anledningarna till att det tagit så lång tid att komma fram till ett åtal att flera vittnen lämnat olika historier om det som inträffat. Slutligen ska en kvinna ha berättat för polisen att hon sett knivattacken och kunnat peka ut gärningsmannen, en 19-årig man.

– Jag anser att det är att rubricera som mord eftersom han har med sig en kniv till platsen. Det finns också ett vittne som ser honom gå fram och hugga ner offret direkt. Det finns inget stöd någonstans för att det skulle handla om en nödvärnssituation, säger åklagare Jim Westerberg till SVT.

”Är en tystnadskultur”

Bland hans bevisning finns förutom vittnesmålet, övervakningskameror där gärningsmannen syns med en kniv. På en annan kniv man påträffat både DNA från den misstänkte mördaren samt blod från offret.

LÄS MER: Begärs häktad för Partillemord

Trots att flera människor befann sig på platsen när mordet inträffade var det ingen som larmade polis eller ambulans. Offret dog av förblödning efter att ha fått ett kraftigt knivhugg i bröstet – men om snabbare hjälp från sjukvårdspersonal hade kunnat rädda hans liv är omöjligt säga, enligt åklagaren.

– Det är en tystnadskultur som råder när det gäller grova våldsbrott. Det ser vi gång på gång. Men nu har ett vittne i alla fall valt att berätta, säger Jim Westerberg.

Den misstänkte mannen förnekar mordet i polisförhör.

”Jag hade aldrig varit kapabel att döda någon” säger han.

Den mordmisstänkte 19-åringen åtalas samtidigt för en stöld och två fall av ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.