Foto: SVT

Knubbsälar trivs i Göteborgs hamn

Publicerad

Nu behöver man inte åka på sälsafari långt ut i havsbandet för att titta på sälar. För mitt inne i Göteborgs hamn håller flera knubbsälar till.

SVT Nyheter Väst har sin redaktion i Kanalhuset vid Götaälvstranden i Göteborg och i Lundbyhamnen alldeles intill ser vi ofta sälar som simmar omkring i älven, mitt inne i Göteborg.

Oftast är det en, men ibland två.

Kan ses från färjan

Och Fredrik Nordwall, ansvarig för biologisk mångfald på Havs- och vattenmyndigheten, har också sett sälarna.

–  Ja, jag har själv sett  två stycken när jag åkte färjan, Älvsnabben, över älven, berättar han.

Hur kommer det sig att sälarna kommer in i hamnen, är de inte rädda för människan?

– Nej, de är inte rädda för människan, de är nyfikna och finns det gott om mat, som det gör i älvmynningen, så tycker de att det är en attraktiv plats, säger Fredrik Nordwall.

Sälarna är ute efter mat och det finns tidvis gott om både abborre och sik i Göteborgs hamn. Sälarna simmar även uppåt i Göta älv och har setts ända uppe vid Lilla Edet, där de dyker efter lax.

Och Fredrik Nordwall berättar att det blivit allt vanligare under de senaste åren att se sälar mitt inne i Göteborg.

– Det är en indikation på att  miljön är god och de är ett väldigt trevligt inslag i stadsbilden, tycker jag, säger Fredrik Nordwall.

Stadig tillväxt trots sjukdomar

2002 var ett svårt år för sälarna eftersom de drabbades av sälpest.

Hälften av alla knubbsälar dog i pesten. Men de har återhämtat sig igen och mellan 2002 och 2013 har antalet sälar ökat varje år. 2013 nåddes en topp då man räknade in 16.000 sälar i Skagerrak och Kattegatt.

Men i samband med att knubbsälarna drabbades av fågelinfluensa 2014 så minskade antalet igen och vid senaste räkningen 2015  hittade man bara 12.500 knubbsälar i Västerhavet.

Men tillväxttakten är god menar experterna.

– Knubbsälen har en tillväxttakt på 7-8 procent per år, god miljö och gott om mat ger goda förutsättningar för tillväxten, säger Fredrik Nordwall.

Tillväxttakten är dock inte lika hög som den var innan sälepidemien 2002, då den var uppe på hela 12 procent.

För många sälar menar fiskarna

Förutom de knubbsälar som man räknat finns ett stort antal oräknande sälar och Fredrik Nordwall uppskattar att det totalt finns cirka 20.000 knubbsälar i Västerhavet.  Det är alldeles för många, tycker yrkesfiskarna. 

– Sälarna skadar fiskeredskapen och förstör deras fångst och yrkesfiskarna ser även sälen som en konkurrent om fiskeresursen, säger Fredrik Nordwall.

Skyddsjakt pågår

För att underlätta för yrkesfiskarna har Naturvårdsverket gett tillstånd till så kallad skyddsjakt av säl vid enskilda fiskeredskap för max 200 knubbsälar i Västra Götaland och Halland under 2016.

Till och med december hade 170 knubbsälar rapporterats skjutna på västkusten, varav 133 i Västra Götaland och 37 i Halland.

Under 2016 har man räknat sälarna igen, men resultatet av den inventeringen blir inte klar förrän i februari, enligt Olle Karlsson på Naturhistoriska riksmuséet som samordnar en stor del av forskningen om sälarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.