Kocken Johan ger fyra udda tips på naturens läckerheter

Uppdaterad
Publicerad

I maj månad växer det så det knakar i naturen. Kocken Johan tipsar om några ätliga växter under en promenad i Landvetter.

Man behöver ofta inte göra mer än att besöka närmsta grönstråk för att hitta spännande ingredienser till matlagningen. Johan Björkman, som bor i Landvetter och driver restaurang i Göteborg, har nyligen gett ut en bok på ämnet.

Inom restaurangvärlden har intresset för de inhemska smakerna växt enormt de senaste åren. Att svenskarna återupptäcker den gamla kunskapen är kanske ett naturligt steg, tror han.

– Man behöver väl gå runt jorden för att komma hem. Nu har vi ju testat alla kök, så det är kanske det som är slutet på resan.

Spela klippet för att få tips om ätliga växter och hur du använder dem i matlagningen

Men kom ihåg: För att plocka granskott måste du få tillstånd från markägaren. I övrigt gäller allemansrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.