Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På kulturhuset Fregatten i Stenungsund visas konstverk av Göteborgskoloristen Inge Schiöler. Foto: SVT

Koloristisk magi av Inge Schiöler på konstutställning

Uppdaterad
Publicerad

Under knappt två månader visas målningar av Göteborgskoloristen Inge Schiöler. Han målade med olja, pastell och akvarell och drog sig inte för att frossa i färger med lyskraft.

– Bara han fick måla, så mådde han bra, säger Micael Holmstedt konstexpert.

Det är framförallt för sin förkärlek för färger som Inge Schiöler (1908–1971) har blivit berömd. Färger som är mättade och kanske vid en första anblick ser enkla ut. Men många är eniga om att Inge använde färgerna som en mästare. Det blev ett liv, där vägen aldrig var rak.

Född och uppväxt i Strömstad, startade på Valands konstskola i Göteborg hösten 1926 och började studera för läraren Tor Bjurström. Tillsammans med bland annat kamraterna Ragnvald Magnusson och Erling Ärlingsson blev han en av Göteborgskoloristerna.

Period av passivitet

Under nio år från 1933–1941, drabbad av schizofreni, målade han inget alls. Men kunde efter sitt tillfrisknande åter måla igen. Produktiviteten när han väl hamnat på Sydkoster blev desto större. Kusten var något han älskade och ofta målade han natur, mer sällan människor.

Inge Schiöler avled 1971 i Stockholm.

Utställningen visas fram till den sjätte mars, och på grund av coronapandemin är publikantalet begränsat till max nio personer åt gången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer