Judiska centralrådet planerar att överklaga polisens beslut att ge nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att demonstrera. Foto: TT

Judisk oro över nazistdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

Judiska centralrådet kommer överklaga polisens beslut att ge nazistiska Nordiska motståndsrörelsen rätt att demonstrera i centrala Göteborg. Demonstrationen som ska hållas under bokmässan ska gå i närheten av den judiska församlingen under deras heligaste dag – Jom kippur.

Det var i förra veckan som polisen gav NMR tillstånd att demonstrera i Göteborg den 30 september. En del av sträckan som nazisterna ska vandra är bara ett hundratal meter från Göteborgs synagoga.

LÄS MER: Upprörda känslor i judiska församlingen i Göteborg

NMR-demonstration i Göteborg

Bland medlemmar i den judiska församlingen i Göteborg, som firar Jom Kippur, väcker demonstrationen både rädsla och ångest. Högtiden anses som årets viktigaste dag inom judendomen och brukar locka många troende till synagogorna.

Vill överklaga polisens beslut

Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg som ingår i centralrådet, menar att församlingen ska se över möjligheterna att överklaga beslutet.

– Vi ska prata om det på onsdag. Finns det möjligheter att överklaga så gör vi det, säger han.

Stutzinsky är inte så optimistisk men vill ändå markera med ett överklagande.

– Vårt mål är inte att stoppa demonstrationen, det tror vi inte att vi klarar. Men i bästa fall kanske vi kan få den att gå någon annanstans än i närheten av våra lokaler.

Vad säger församlingsmedlemmarna?

– De är väldigt rädda och oroliga. Detta är ingen meningsyttring som helst utan det handlar om nazister som ska demonstrera. De önskar ju att förintelsen hade fullbordats och har den agendan än idag. Vi har medlemmar som har personliga minnen från förintelsen, så det är klart att det rör upp mycket känslor när nazister marscherar i närheten av synagogan på vår största högtid på året.

Kan inte ta hänsyn

När SVT Nyheter Väst talade med Erik Nord, chefen för polisen i Storgöteborg, i förra veckan menade han att man inte kan ta hänsyn till omständigheterna.

– Vi varken får eller kan väga in symbolfrågor när vi ger tillstånd. Jag förstår mycket väl att det här rör upp känslor men det finns inget stöd i lagen för att ta hänsyn till det, sa Erik Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet