Bo Carlsson (C) har tidigare fällts för att ha förstört delar av en fornlämning. Foto: arkivbild SVT

Kommunalråd åtalas för fornminnesbrott

Uppdaterad
Publicerad
Bo Carlsson (C), kommunalråd i Vänersborg, åtalas misstänkt för fornminnesbrott, rapporterar P4 Väst. Carlsson ska ha röjt i ett område med fornlämningar utan att söka tillstånd.
– Jag har bara städat upp på min mark, det var skräpigt, säger Bo Carlsson till P4 Väst.

Det är Länsstyrelsen som står bakom den polisanmälan som nu lett till åtal. Enligt Länsstyrelsen har Bo Carlsson under flera månaders tid utfört arbete på sina marker som skadat och i vissa delar förstört fornlämningar. Det här rapporterar P4 Väst.

Men enligt Bo Carlsson finns det inte några fornlämningar på platsen.

– Men jag borde tagit reda på om det krävdes tillstånd, säger han till P4 Väst.

Bo Carlsson var involverad i en liknande händelse år 2016. Då polisanmäldes han av Länsstyrelsen för att med en grävmaskin förstört delar av en fornlämning. För det fälldes han, och fick betala böter.

Fakta fornminnesbrott

Visa

Den som av uppsåt eller oaktsamhet ändrar eller skadar en fast fornlämning kan göra sig skyldig till brott mot kulturmiljölagen.

Påföljden för brott av normalgraden är böter eller fängelse i högst sex månader.

Riksantikvarieämbetet har det övergripande ansvaret för att lagen efterlevs, men det är Länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer