Lerums kommunstyrelseordförande Alexander Abenius (M) åkte till Island över jul och nyår. Foto: SVT

Kommunalråd reste utomlands över jul – och kritiserade annan politiker

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Lerum, Alexander Abenius, (M), har firat jul och nyår på Island. Samtidigt har han i sociala medier kritiserat justitieministern som handlade under mellandagsrean.

Det var GT som först skrev om politikerns resa. Enligt tidningen ska Alexander Abenius under julhelgerna ha delat ett inlägg där justitieministern Morgan Johansson (S) kritiseras då han var på ett köpcentrum och handlade under mellandagsresan. I samband med det ska Alexander Abenius ha skrivit ”Förr fick ministrar avgå för att man inte betalt TV-licensen”.

”Har följt rekommendationerna”

Nu visar det sig att Lerumspolitikern själv har firat jul och nyår på Island, där hans fru har sina rötter. Men enligt honom själv har han inte gjort något fel – då det inte finns någon specifik avrådan från resor till Island. Och kritiken mot justiteministern har ingen betydelse i sammanhanget, enligt Alexander Abenius.

– Det som jag var ute efter när jag delade det klippet var Morgan Johanssons tweet där han tidigare kritiserade Bianca Ingrosso för hennes agerande. Att man dessutom som ett av de ansvariga stadsråden i regeringen inte följer det som statsministern har rekommenderat på en presskonferens, då tycker jag att det är väldigt magstarkt. Sedan menar jag att jag har följt rekommendationerna på det sätt som man ska göra.

Hör Alexander Abenius förklaring till Islandsresan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.