Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: SVT

Ekonomiska underskottet skenar i Bengtsfors – skriver till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Jag är bekymrad, mycket bekymrad. Så inleder kommunalrådet i Bengtsfors ett brev till regeringen. Han skriver att kommunens kostnader rusar och att intäkterna inte räcker till. Nu vill han ser mer stöd från staten.

– Det är klart att jag är orolig, säger Stig Bertilsson (M).

Brevet till ministrarna är flera sidor långt. Den förklaring som Stig Bertilsson (M) själv lyfter fram som orsak till Bengtsfors dåliga ekonomi är att kommunen tagit emot många nya svenskar.

– Kostnaderna i kommuner som tagit emot nyanlända har fortsatt kraftigt även när de statliga intäkterna slutat. Det skapar ett stort negativt hål i kommunkassan.

Men kan det inte också ge skatteintäkter när det kommer nya människor till kommunen?

– Jo, på sikt så hoppas och tror jag att det gör det. Men när den tvååriga etableringsperioden går ut så innebär det inte att man direkt blir inkomsttagare. Utan i många fall har man långt kvar till den svenska arbetsmarknaden. Det är en obalans som staten borde ta ansvar för.

Beräknas gå back

Bengtsfors gick flera miljoner back i fjol. 2019 beräknas kommunen gå mer än 20 miljoner kronor back, enligt kommunalrådet.

– Det kan bli försämrad service.

I det brev som han skrivit beskriver han det som om Bengtsfors går mot konkurs. Att få in mer pengar genom att höja skatten, ser kommunalrådet inte som en lösning då kommunen redan har ett högt skattetryck. Bengtsfors har 22,92 procent kommunalskatt. Enligt SCB tillhör Bengtsfors den tiondel av Sveriges kommuner som har högst kommunalskatt.

Stig Bertilsson vill i stället att staten ser över inkomst- och kostnadsutjämningen mellan kommunerna, vilket är ett sätt för Sverige att kompensera för skillnader som finns mellan olika delar i landet.

– Vi har en relativt låg medelinkomst i kommunen. Vi har betydligt fler äldre. Det är naturligt att det blir så i våra bygder. Det kan ett förändrat inkomst- och kostnadsutjämningssystem rätta till. Då blir det likvärdiga villkor oavsett om man är en stor kommun i Stockholmstrakten eller en liten kommun på landsbygden.

Förändring på gång

Och en förändring av utjämningen mellan kommuner är på gång. I förslaget som kommuner fick tycka till om i våras så föreslogs att sätta mer fokus på bland annat glesbygdens villkor.

– Det är ännu oklart än vad som händer med det, säger Stig Bertilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.