Kommunchefens mail till företagarna där han skriver att kommunen ska försöka hitta lösningar så att husen får vara kvar. Foto: SVT

Kommunchef kritiseras: Strider för glashus – trots domstolsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en domstol redan för två år sen beslutade att de fyra uppmärksammade glashusen utanför Åmål skulle tas bort så har kommunen låtit dem vara kvar. Nu kan SVT Nyheter Väst avslöja att kommunchefen personligen tagit strid för företaget som äger husen – något som han kritiseras för av både statsvetare och länsstyrelsen.

– Det är inte kommunchefens uppgift att företräda enskildas intressen, säger Jan Turvall, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Mellan Mellerud och Åmål ligger sjön Ånimmen och ön Henriksholm. Här drog Visit Sweden och Västsvenska turistrådet igång en satsning med fem glashus sommaren 2017. De skulle locka utländska turister och sätta Dalslands natur på kartan. Men det visade sig att fyra av fem hus var olagligt placerade.

Sjön Ånimmen omfattas av ett utvidgat strandskydd, 200 meter från stranden. Och när husen uppfördes fanns ingen strandskyddsdispens från kommunen. Det fick projektet av kommunen i efterhand, i november 2017. Efter det tog två företagare över glashusen för att driva övernattningsverksamheten.

Dispensen var ogiltig

När länsstyrelsen senare prövade ärendet kom de fram till att kommunens dispens var ogiltig, för fyra av de fem husen. Beslutet överklagades, men mark- och miljödomstolen, liksom överdomstolen, kom till samma slutsats.

I maj 2018 vann beslutet laga kraft. Husen skulle bort. Och det är kommunens uppgift att se till att det sker. Men det hände ingenting. Verksamheten med uthyrning fortgick under slutet av 2018 och under 2019. 

– Det tycker jag är väldigt anmärkningsvärt. Förvaltningslagen har ju ett antal påpekanden om att skyndsamhet ska gälla. I det här fallet kan jag inte se att det finns något skäl att skjuta på det, säger Jan Turvall, statsvetare och expert på förvaltningsrätt vid Göteborgs universitet. 

Kommunchefen kämpar för företagarna

Först i september 2019 skickar kommunen ut ett föreläggande. Då fick företagarna sex månader på sig att ta bort husen men i samma veva skickade den nya kommunchefen Anders Sandén personligen ett brev till dem.  

Där skriver han att ”Åmåls kommuns entydiga uppfattning är att glashusen på Henriksholm inom projektet 72h cabin bör få finnas kvar!”. Sandén skriver också att “det är ytterst beklagligt” att kommunen tvingats skicka ut ett föreläggande om att flytta husen och att kommunen ska använda de sex månaderna för att hitta lösningar för framtiden.

Men såhär borde inte en kommunchef agera, menar Jan Turvall.

– Det är inte en kommunchefs uppgift att företräda enskildas intressen, säger han.

Men företaget drar turister från hela världen och ger inkomster till kommunen?

– Det kan inte vara så att man satsar på ett visst företag utan det ska vara i så fall generellt på näringslivets utveckling.

Kommunchef Anders Sandén Foto: SVT

Lösningen kommer från kommunchefen

Våren 2020 är det sedan just kommunchefen Anders Sandén som kommer på en möjlig lösning: att sätta hjul på husen, för att de då inte ska räknas som fast bebyggelse. 

I maj 2020 skickar sedan kommunen ut ett nytt föreläggande om borttagande av husen, den här gången med vite. Men bara tre veckor senare beviljar kommunen en ny strandskyddsdispens – eftersom husen nu kan ha hjul, och bara kommer stå på plats under april till september.

– Det är verkligen anmärkningsvärt. Man har ett öppet tillsynsärende, och så har man en med högre maktbefogenheter inom kommunen som sitter och agerar då vid sidan om. Det låter inte alls bra, säger säger Kristina Höök Patriksson, biolog på länsstyrelsen och expert på tillsynsärenden.

Kommunchefen Anders Sandén har inte velat ställa upp på en intervju. Inte heller företagarna som äger glashusen idag.

Kommunen har svarat på kritiken via mail och skriver bland annat att kommundirektören inte själv fattat några beslut i ärendet. Du kan läsa hela mailet i faktarutan nedan.

Åmåls kommun svarar

”Kommunen har följt domstolens beslut. Det är dock beklagligt att det drog ut på tiden. Det beror på personalförändringar på miljöenheten där den enda person som hanterade dispens från strandskydd slutade sin anställning. 

Ärendet med glashusen på Henriksholm är från 2017. Kommundirektör Anders Sandén började sin anställning i kommunen i maj 2019. 

Åmåls kommuns uppfattning i ärendet framgår av beslut i kommunstyrelsen och bygg- och miljönämnden. Kommundirektören har jobbat efter den inriktningen och har inte fattat några delegationsbeslut eller andra beslut i ärendet. 

Ärendet ligger nu för avgörande hos Länsstyrelsen och arbetet med en ny LIS-plan pågår. Åmåls kommun inväntar Länsstyrelsens slutliga avgörande och lämnar därefter gärna ytterligare kommentarer.”

Det här skriver Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.