Välkomstskylten till Bengtsfors. Foto: Bengtsfors kommun

Kommunen som marknadsför sina orter med filmtema

Uppdaterad
Publicerad

Under 2000-talet spelades flera storfilmer in i Bengtsforstrakten och stoltheten lever kvar bland många invånare. När kommunen satte upp nya välkomstskyltar till orterna blev därför temat just film.

Välkomstskyltarna till Bengtsfors kommuns tätorter brukar bytas ut med jämna mellanrum. Senast var det människor från kommunen som fick pryda skyltarna. Men nu har de bytt plats med filmer som spelats in i bygden.

– En sak som vi är lite stolta över här är att det spelats in många olika filmer i området. Inte minst Smala Sussie som är en av de mest kända, säger Crister Blüme, destinationsutvecklare i kommunen.

Bengtsfors

Han kom därför på idén att använda temat på kommunens tätortsskyltar. Några filmer som spelats in i trakten är Smala Sussie i Bengtsfors, Kopps i Bäckefors och Offside i Billingsfors – något som återspeglas på respektive orts skylt. Trots att filmerna har några år på nacken finns ändå stoltheten kvar.

Välkomstskylten till Billingsfors. Foto: Bengtsfors kommun

– Det är få som missat de här filmerna här i trakten. Många kommuninvånare har ju varit med som statister i de här filmerna. Det är genomgående för nästan alla, säger Crister Blüme.

På sociala medier har många av invånarna lämnat positiva reaktioner.

– Det är några av småorterna som också vill ha skyltar. Tidigare har de inte reagerat men nu när filmtemat kom var de avundsjuka, säger Crister Blüme.

Välkomstskylten till Bäckefors. Foto: Bengtsfors kommun

Några filmer som spelats in i Bengtsfors kommun

  • Midsommar 2000
  • Kopps 2003
  • Smala Sussie 2003
  • Offside 2006
  • Bröllopsfotografen 2009
  • Victoria 2013

Källa: Bengtsfors kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengtsfors

Mer i ämnet