Götene kommun har akut behov av personer som snabbt kan rycka in inom omsorgen på grund av hög sjukfrånvaro och familjekarantän. Foto: TT

Götene kommuns rop på hjälp: Behöver vårdpersonal nu

Uppdaterad
Publicerad

I Götene kommun upplever man nu den största sjukfrånvaron sedan pandemins start. I ett rop på hjälp eftersöker man nu personal för att snabbt kunna hoppa in i ett vikariat inom omsorgen.

– Vi har fått en fantastisk respons, säger Eva Thimfors, socialchef på Götene kommun.

Under onsdagen publicerade Götene kommun ett inlägg där man med ljus och lykta söker efter villiga personer som kan tänka sig att jobba inom omsorgen i kommunen. På hemsidan skriver man:

”Vi behöver din hjälp! Just nu har vi den högsta sjukfrånvaron inom omsorgen sedan pandemins start. Personal är sjuka både i covid men också andra vanliga sjukdomar. Utöver faktiskt sjuk personal så innebär även nya regler om smittspårning samt de direktiv om karantän för de som har någon sjuk i familjen att personal inte kan komma och jobba. Detta innebär att vi mer än någonsin behöver din hjälp. ”

”Fantastisk respons”

Eva Thimfors som är socialchef i Götene kommun berättar att inlägget fått fantastisk respons och att man nu hittat personal.

– 25 stycken utav alla de som har hört av sig kommer vi att gå vidare med, vi har en väldigt erfaren rekryterare som just nu sköter bemanningen i vikariepoolen så jag känner mig trygg i att dessa 25 personer kommer att fungera bra i verksamheten, säger hon.

Hur har denna personalbrist påverkat era vårdtagare?

– Vi har ju fått prioritera, främst är det städning, den sociala samvaror och promenader ute i hemtjänsten som blivit lidande då vi har behövt fokusera på att ge våra vårdtagare mat, mediciner och omvårdnad, men nu hoppas vi att kunna börja erbjuda de lite enklare tjänsterna igen med hjälp av vår nyrekryterade personal, säger Eva Thimfors.

Andra verksamheter går på sparlåga

Då man även rekryterat internt inom kommunen och erbjudit personal från andra verksamheter att under en viss tid hjälpa till i hemtjänsten så meddelar man även att andra verksamheter inte kommer att vara fullt bemannade.

– Vi har sjuksköterskor i andra sektorer som vi  uppmanar att komma till oss och hjälpa till men även annan personal till exempel så kanske det kommer finnas  två frititdsledare på fritidsgården stället för tre, andra verksamheter får gå på sparlåga tills denna kris är avvärjd, säger hon.

Räcker det med 25 personer?

Vi tror att vi kommer långt med dessa 25, men det beror ju helt enkelt på hur lång tid denna kris kommer att vara, hittills har vi varit väldigt förskonade med sjukskrivningar och sjukdomar inom hemtjänsten, men nu kände vi att vi fick trycka på den röda knappen och göra allt vi kan för att få in personal, säger Eva Thimfors.

Hon berätter även att de nyrekryterade kommer i början av nästa vecka att få gå en kort introduktionskurs där de bland annat kommer att få lära sig mer om handhygien, munskydd och hur skyddsutrustning ska bäras.

NU-sjukvården efterlyser också extrapersonal

NU-sjukvården har även de gjort en efterlysning efter personal via sociala medier. Detta har man gjort på grund av att man även här har ett ansträngt läge, vad gäller både bemanning och trycket på sjukvården, detta rapporterar P4 Väst. Och även här gav efterlysningen god utdelning med 30 ansökningar på kort tid.

– Det har blivit väldigt mycket bättre än vad vi förväntade oss”, säger sjukhusdirektör Björn Järbur till P4 Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet