Foto: Helena Olofsson

Kommunhuset i Mölnlycke spärras av

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt farligt föremål påträffades vid receptionen i kommunhuset i Mölnlycke på tisdagsförmiddagen. Receptionen och torget utanför utrymdes och spärrades av och nationella bombskyddet kom till platsen. Vid 15-tiden uppgav polisen att det nationella bomskyddet var klara på platsen.

Det var på vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen som polisen kallades till kommunhuset vid Råda Torg i Mölnlycke, Härryda kommun. Inne i receptionen hade ett misstänkt farligt föremål anträffats. Hela torget utrymdes och vid 12-tiden utökades avspärrningarna samtidigt som polisens bombskydd kommit till platsen.

– Det var personal i receptionen som såg en väska som verkade misstänkt och sedan larmade vi polisen. Vi har nu polis på plats som har beordrat oss att lämna kommunhuset och det ska vara helt utrymt på personal, sa Per-Arne Larsson, säkerhetsansvarig på Härryda kommun vid elva-tiden.

SE ÄVEN: Här sprängs misstänkta föremålet

Sju patruller på plats

Polisens bedömning och omständigheter kring föremålet gjorde att det betecknades som ett misstänkt farligt föremål.

– Vi har sju patruller på plats för att det är ett stort område som ska spärras av. Vi har också helikopter i luften för att få en översyn på platsen, sa Tommy Nyman, presstalesperson på polisen region väst vid lunchtid.

Flera kraftiga smällar

Strax efter klockan 15 meddelade polisen att det nationella bombskyddet har åtgärdat föremålet och är klara på platsen. Vad det innebär i praktiken är oklart men vid 14-tiden hade fyra kraftiga smällar hörts i området enligt SVT:s utsände på platsen. Enligt Per-Arne Larsson kom smällarna från bombskyddet som skjuter sönder den misstänkta väskan.

Vid klockan 16 hade nationella bombskyddet undersökt föremålet och konstaterat att det var ofarligt.

En gripen, avspärrningarna hävda

Redan vid klockan 11 meddelade polisen att en man är gripen i anslutning till platsen. Han ska förhöras med anledning av föremålet. Mannen är misstänkt för grovt olaga hot och är enligt TV4 är känd av socialförvaltningens tjänstemän.

300 jobbar i huset

Runt 300 personer jobbar i kommunhuset som utrymdes på förmiddagen. Främst tjänstemän och endast två heltidspolitiker finns normalt i huset. Karin Krafft är en av dem som evakuerades.

– Vi är på en skola nu. Det har gått lugnt till men det är poliser och helikopter på plats, sa hon till SVT Nyheter vid 11.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.