Någon av dessa blir Moderaternas nästa ordförande i Göteborg. Peter Hermansson t.v eller David Josefsson t.h. Foto: Västra Götaland/Riksdagen

Strid inom Moderaterna i Göteborg: ”Folk körs över”

Publicerad

Imorgon lördag skall Moderaterna i Göteborg välja en ny ordförande, men inför valet råder oenighet kring vilken kandidat som bör väljas och stark kritik riktas mot hur valberedningen gått till. 

David Josefsson är riksdagsledamot och en av kandidaterna när 163 ombud skall välja ny ordförande i Göteborg under morgondagens årsstämma. Han är en av de som är kritisk till valberedningens arbetssätt.

– Vi behöver förnya vår internkultur där sättet valberedning arbetat är ett exempel på gamla strukturer där folk körs över, säger David Josefsson.

Trots att moderaten Axel Josefson är kommunstyrelsens ordförande och styr Göteborg, så måste valet av ny ordförande ses i ljuset av den kris Moderaterna i Göteborg befinner sig i efter valet, då de tappade nästan hälften av sina mandat i kommunfullmäktige. Betydelsen av att få till en tydligare politisk identitet i en tid där väljarna har svårt att varumärkesplacera partiet är stor. Är man liberala? Är man konservativa? Hur skall man svara på frågor om Västlänken eller integration. Vet man ens själva? 

-Vi behöver återvinna väljarnas förtroende, vilket kräver lagarbete inom partiet. Där ligger utmaningen. Vi är ett liberalkonservativt parti men vi behöver fila på internt innan vi går ut med vad vi står för, säger Peter Hermansson, ledamot i regionfullmäktige och den andre ordförandekandidaten. 

Konflikten 

När valberedningen samlades i januari för att ta fram namnförslag till ny ordförande för Moderaterna i Göteborg så saknades representanter från både Muf och Moderatkvinnorna. Representanten från Moderatkvinnorna hade fått förhinder, men Muf hade inte bjudits in, något de reagerade starkt på, vilket Göteborgs posten var först med att rapportera. 

Att glömma bort Muf var ett misstag, enligt valberedningens ordförande, Johnny Magnusson. Något han bett om ursäkt för, enligt GP. 

Efter ytterligare möten fick  Muf:s namnförslag, riksdagsledamoten David Josefsson se sig besegrat av valberednings namn, ledamoten i regionsstyrelsen Peter Hermansson med siffrorna 5-2.

Fokus på bättre internkultur

Moderatkvinnornas representant och Muf reserverade sig mot beslutet, och riktade kraftig kritik mot hela processen, där de anser att man skulle fört diskussioner kring valet av ny ordförande utifrån vilken framtid Moderaterna skall ha, samt att valberedningen borde intervjuat de olika kandidaterna innan man nominerade någon. Även anklagelser om vänskapskorruption ska ha förekommit. 

– Vi har reagerat på valberedningsprocessen där vi anser man gjort ett dåligt jobb och bland annat missat att inkludera alla ledamöter, säger Sarah Ullmark, ordförande Muf Göteborg. 

Varför väljer ni att föra fram en egen kandidat? 

– Vi har tittat på det arbete som måste göras fram till valet 2022 och då ser vi att David Josefsson har många av de kvalitéerna som vi anser krävs med bland annat ett stort fokus på bättre internkultur, säger Sarah Ullmark. 

– Naturligtvis är det tråkigt att vi inte kommer överens inom partiet, men jag tycker det är överdrivet. Jag har bara gott att säga om min konkurrent, säger Peter Hermansson. 

– Det viktigaste är att det här får inte bli starten för någon form av falangstrid.  Oavsett vem så blir vald så skall vi arbeta med vår förnyelse på riktigt, säger David Josefsson. 

– Det hade varit önskvärt om valberedningen kunnat enas men nu får medlemmarna pröva det, säger Sarah Ullmark, ordförande Muf Göteborg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.