Hängbuksvin – kan det vara konst? Foto: SVT

Så blir hängbuksvin konst

Publicerad

Inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021 gör staden en satsning på Land Art. Ett antal konstnärer har bjudits in för att skapa konst som blir en del av naturen. Träd, hängbuksvin och ett gult torn är tre exempel.

Tanken med Land Art är att konsten ska formas ur själva landskapet, man kan säga att det handlar det om att ge naturen det där lilla extra. Vid Kulturhuset Kåken har den danske konstnären Tage Andersen har skapat en liljegård som ska stå i färdig blom under 2018. Markarbetet utförs av Tages egna hängbuksvin.

Nuet

I naturområdet Hökälla på Norra Hisingen reser sig utkikstornet ”Nuet” av konstnären Jens Thoms Ivarsson, 12 meter högt – helt gult.

The golden tree

Och i Bergskristallsparken i Tynnered invigdes nyligen ”The golden tree” av den japanske konstnären Tetsunori Kawana – tänkt som en mötesplats för de boende i området.

Budgeten för varje konstverk är 180 000 kronor. Pengarna går från jubileumsprojektet till dom stadsdelar som får ett konstverk. Stadsdelen har också haft möjlighet att vara med och bestämma var det ska stå och komma med synpunkter på valet av verk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.