Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pål Svensson och Kristin Jonsson hoppas att skulpturudden ska bli ännu större i framtiden. Foto: Richard Veldre

Utställningen på Udden i Hunnebostrand firar tio år – större än någonsin

Uppdaterad
Publicerad
Tioårsjubileum och större än någonsin tidigare. När konstutställningen på Udden i Hunnebostrand nu invigs så är det inte mindre än 30 konstverk som ställs ut. Och i framtiden hoppas utställningen bli ännu större.

Det gamla stenbrottet på Udden i Hunnebostrand var tänkt att bebyggas för tio år sedan. Men efter protester från Sotenäsborna stoppades planerna – och ur protesterna föddes idén om en plats för konst. 

Sedan dess har man varje år haft en utställning som kretsat runt granit. Och när man nu inviger det tionde året har man den största utställningen någonsin. Totalt ställs trettio verk ut, de allra flesta i granit.

”Man lever med konstverken”

Udden är ett populärt område för att promenera och bada. Det gör konstutställningen unik, menar den konstnärlige ledaren Pål Svensson. 

– Vi är mitt i ett samhälle men området är orört, kan man säga. Det är enastående vackert med berget och havet. Och det betyder mycket för verken, säger han och fortsätter:

– Jag skulle säga att det är en av världens vackraste skulpturplatser.

En av de som ställer i år är Gunilla Hansson med sitt konstverk ”Hålla sig flytande”.

– Det är kul att det är så många som passerar och upplever konstverken vid olika tider och väder. Det är inte bara det korta och snabba utan man lever med konstverken. Det blir mer tid för reflektion, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer