Konståkerskan Anita Östlund från Landvetter är klar för OS i Sydkorea. Foto: SVT

Konståkerskan Anita Östlund, 16: ”Jag vill ta medalj i OS”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges olympiska kommitté meddelade på tisdagen att 16-åriga Anita Östlund från Landvetter är klar för OS i Sydkorea.

– Att få åka i OS är en dröm som går i uppfyllelse, säger konståkerskan

Anita Östlund är, precis som skridskoåkaren Nils van der Poel från Trollhättan, uttagen på framtidskriteriet. Kriteriet innebär att en lovande idrottare som bedöms kunna prestera på topp under framtida OS får en plats för att se och lära.

Men trots att Anita Östlund är ung och ses som ett framtidslöfte är hennes målsättning hög.

– Jag vill vinna och ta medalj i OS. Det är mitt mål som jag kämpar för varje dag. Att börja tävla som senior har varit en viktig milstolpe för mig, och nu får jag chansen att göra det på ett OS redan min första säsong. Det är något jag bara kunnat drömma om, säger Anita Östlund i ett pressmeddelande från Svenska konståkningsförbundet.

”Framtida världsåkare”

På EM i Moskva i helgen slutade Anita Östlund på en fin sjätte plats i kvalet, vilket är den bästa debutplaceringen någonsin av en svensk i ett kortprogram under ett europamästerskap. Efter en inte helt lyckad final blev hon till slut 17:e bästa kvinna.

– Det är särskilt roligt att SOK har valt Anita som framtidslöfte. Med en sjätteplats efter korta programmet i sitt första mästerskap som senior ser vi en framtida världsåkare, säger Anna Hörnqvist, sportchef för Svenska Konståkningsförbundet och Olympic Head Coach i ett pressmeddelande.

Anita Östlund fyller 17 den 30 januari. Den 21 februari börjar hennes kamp om OS-medalj i Pyeongchang i Sydkorea.

Även en Bengtsfors-talang klar för OS

Även 21-årige längdskidåkaren Viktor Thorn från Bengtsfors fick på tisdagen en OS-plats. Även han togs ut på framtidskriteriet och är tänkt som ett alternativ i ett svenskt stafettlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.