Glaskonstverket placerades inomhus på Stenpirens resecentrum för att det skulle vara en säker plats: ”Tjuvarna måste haft med sig rätt verktyg för att få loss det”, säger Bertil Vallien, glaskonstnären bakom verket. Foto: Eddie Löthman/SVT

Kända glaskonstnärens skulptur stulen – värd över en halv miljon: ”Det är helt otroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Bertil Valliens glasskulptur ”Precious Cargo” har stulits från Stenpirens resecentrum i Göteborg. Konstverket uppskattas vara värt 600 000 kronor.
– Det är ett otroligt speciellt konstverk, säger glaskonstnären och skaparen av verket, Bertil Vallien.

Det var under natten till den 23 juli i somras som två maskerade män gick in på Stenpirens resecentrum och bar ut det 100 kg tunga glasskulpturen som föreställer ett skepp. Stölden har inte varit känd för allmänheten förrän tidningen GT skrev om den på fredagen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, att man går in och stjäl ett konstverk som har varit så berikande för våra resenärer. Det är väldigt tråkigt, säger Kristian Lans, presstalesperson på Västtrafik.

”Förstår inte hur tjuvarna tänker”

Konstnären bakom verket är en av Sveriges främsta glaskonstnärer Bertil Vallien, som blev chockad när han fick höra nyheten om konstkuppen.

– Det är förskräckligt, jag fattar det inte. Jag förstår inte hur tjuvarna tänker för det är ett väldigt speciellt verk som nog är väldigt svårt att sälja vidare, säger han.

Konstverket har stulits tidigare

Och det är inte första gången som konsttjuvar ger sig på Precious Cargo. 2014 blev glasskeppet stulet när det stod utanför Göteborgsoperan. Efter den incidenten skapade Bertil Vallien en ny version av verket. Det nya verket placerades i Stenpirens resecentrum för att det skulle vara säkrare att ha det inomhus.

– Jag gjorde dessutom en speciell anordning så att det skulle krävas rätt verktyg för att få loss skeppet. De som gjorde det här måste ha planerat det och haft med sig verktygen, säger Bertil Vallien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer