Foto: SVT

Köparna har övertaget på bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Det är köparna som regerar på bostadsmarknaden denna höst, enligt Fastighetsbyråns Mäklarpanel. Allra tydligast är detta i Stockholm och Göteborg. Men mäklarna tror att priserna kommer att stå stilla nästa år.

Skakigt och osäkert, tycker majoriteten av de 483 mäklare som svarat på Mäklarpanelens frågor om bostadsmarknaden. Köparna avvaktar, även om antalet försäljningar ökat nu på senhösten. Men det är helt klart köparna som har övertaget på marknaden, enligt mäklarna. Fördelen har ökat överallt, både för bostadsrätter och villor, och är allra starkast i Storstockholm och Storgöteborg.

Skakig vår

När det gäller prisutvecklingen tror de allra flesta på att marknaden kommer att röra sig i sidled – priserna kommer att stå stilla. De mäklare SVT Väst var i kontakt med har en lite varierad bild av nuläget.

 – Våren var mer skakig, nu har vi hamnat på en ganska stabil plattå, säger Robert Laigar vid Fastighetsbyrån i Göteborg.

Mattias Rasmusson också han vid Fastighetsbyrån i Göteborg konstaterar att det gjorts ett antal åtgärder för att dämpa efterfrågan och att myndigheterna lyckats med detta.

  – Marknaden har förändrats, det är väl egentligen en mer normal marknad nu efter att den har varit dopad tidigare, säger Mattias Rasmusson.

Många osäkerhetsfaktorer

Det finns ovanligt många osäkerhetsfaktorer, enligt mäklarna. Ränteutvecklingen, konjunkturen, olika politiska beslut och var bostadsbyggandet tar vägen är några exempel.

”Jag tror att 2019 kommer att likna 2018 med en spretig och oförutsägbar bostadsmarknad. Troligen får vi ingen tydlig återhämtning men något prisras är inte heller sannolikt. Framåt trettonhelgen får vi en första indikation på utbud och efterfrågan”, fortsätter Johan Engström.

Webbenkät till mäklare

  • Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån är en webbenkät, där frågor ställs till de 1100 mäklare som är knutna till fastighetsbyrån. Denna gång har 483 personer svarat.  
  • De har fått frågor om vad de tror om prisutvecklingen. För villor tror de allra flesta, lite drygt 68 procent, på stillastående priser på riksnivå. 15 procent tror på stigande priser, och 16 procent på sjunkande. I Storstockholm är mäklarna dock mer pessimistiska om prisutvecklingen, nästan 36 procent tro på en nedgång, i Storgöteborg tror 23 procent av dem på samma sak.  
  • ”Hårdare finansieringskrav, med amorteringskrav i spetsen, har påverkat marknaden under året men mycket handlar även om en allmän osäkerhet kring utvecklingen framåt”, skriver Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.  
  • För bostadsrätter tror nästan 59 procent av mäklarna på stillastående priser, 30 på sjunkande och uppemot 12 procent på en uppgång. Även här är mäklarna mest pessimistiska för Storstockholm och Storgöteborg, nästan 33 procent respektive 43 procent tror på en nedgång, och 4 respektive 13 procent tror på en uppgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.