Drömmen om dyk från egen brygga slutar inte alltid som man tänkt sig. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT/Arkiv

Paret köpte en ö – kan tvingas riva allt

Publicerad

Ett par i Västsverige köpte en hel ö med tillhörande byggnader. Nu kan en missad strandskyddsdispens leda till att allting får rivas.

Ett par köpte nyligen en egen ö med tillhörande byggnader, både på ön och på fastlandet. Men när de ansökte om att få strandskyddsdispens för en ny byggnad blev det stopp.

Inget hade dispens

Det visade sig då att inga av byggnaderna på ön de hade köpt hade strandskyddsdispens. Det saknades också tillstånd för vattenledningar, fiberutbyggnad, bro och bryggor.

– Det händer titt som tätt att någon köper någonting som är så kallade svartbyggen, säger Kristina Höök Patriksson på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Granskas av Länsstyrelsen

Det är upp till kommunen att bestämma om strandskyddsdispenser. Något som den aktuella kommunen nu har prövat. De ger strandskyddsdispens för nästan allt det som redan byggts på ön. Men kommunens beslut skall nu granskas av länsstyrelsen.

– Dispenser som kommuner ger skall alltid skickas vidare till oss. Vi tittar på om beslutet är taget på lagliga grunder. Är det inte det så tar vi upp ärendet till överprövning. Då kan vi häva dispensen, ändra den eller godkänna, säger Kristina Höök Patriksson.

Inget skall byggas 100 meter från vattnet

I Sverige ska våra vatten vara tillgängliga för allmänheten. Därför skall ingenting byggas längs med vatten, och 100 meter upp, som kan hindra det. Om man ändå vill bygga en brygga, sjöbod eller altandäck måste man söka en så kallad strandskyddsdispens. 

Kan få rivas

Har en byggnad inte strandskyddsdispens kan det gå så långt att den får rivas. När det kommer till ön har kommunens beslut inte granskats färdigt av Länsstyrelsen ännu.

– Men häver vi dispensen får kommunen titta på ärendet igen och komma fram till om det är rimligt att riva det som saknar dispens, säger Kristina Höök Patriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.