Foto: SVT

Köpte sitt hyreskontrakt – men får pengar tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

”Ann” betalade runt 200.000 kronor svart för ett förstahandskontrakt i Göteborg. Nu kan hon få pengarna tillbaka.
– Jag förväntar mig lite money, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Svårutrett och svårupptäckt. Så beskriver Hovrätten för Västra Sverige verksamheten som två män ägnade sig åt i centrala Göteborg mellan 2008 och 2010. Det handlar om att förmedla lägenheter för hundratusentals kronor.

Avslöjades av en slump

Två svartmäklare ska totalt ha tagit emot runt två miljoner kronor av olika människor som ersättning för ett tiotal olika bostäder.

Det hela upptäcktes egentligen av en slump för ett antal år sedan. I samband med en utredning av en verksamhet på Casino Cosmopol såg Ekobrottsmyndigheten att stora belopp satts in på männens bankkonton. Gemensamt för insättningarna var att de kom från människor som bytte adress i anslutning till inbetalningarna.

LÄS OCKSÅ: ”Lagen uppmuntrar folk att köpa svart”

Tingsrätten dömde männen för brott mot jordabalken till mer än ettåriga fängelsestraff, men i hovrätten omvandlades straffen till villkorliga domar.

Flera av lägenheterna förvaltades av fastighetsförvaltaren ISS och en anställd där åtalades. Personen friades dock av tingsrätten.

”Behövde någonstans att bo”

De flesta av de som betalt svart bor kvar i lägenheterna även i dag. Det rör sig bland annat om egenföretagare, personer inom mediebranschen, och pensionärer. Ingen av dem riskerar något straff för att ha betalat pengar för lägenhetskontrakten.

– Jag behövde nånstans att bo. Och jag fick det. Jag är nöjd, säger en företagare i femtioårsåldern som betalade 200.000 för en lägenhet ett stenkast från Avenyn.

Varför köpte du ingen bostadsrätt eller försökte få en lägenhet via kön?

– Bostadsrätt hade jag inte råd att köpa och köer är ju som de är.

I ett annat fall ansåg rätten det bevisat att en person betalat 265.000 kronor för en lägenhet, även den i innerstan. Något den som bor där nekar till.

– Jag sålde min bostadsrätt och ville in på hyresmarknaden. Man kan ju önska att få en hyreslägenhet, när man säljer något, det är väl rätt vanligt, säger hon.

Själv nekar hon till att ha betalat för ett förstahandskontrakt och har gett en förklaring som rätten beskriver som långsökt. En man dömdes för att ha förmedlat lägenhet för 265.000 kronor.

Får tillbaka pengar

Ett antal personer har krävt att de två dömda männen ger dem pengarna tillbaka och det har de också rätt till enligt hyreslagstiftningen.

En av dem är ”Ann” som idag flyttat ifrån den lägenhet hon betalat runt 200.000 kronor för. Hon bytte den mot en hyresrätt i ett allmännyttigt bolag.

De två männen dömdes att betala tillbaks pengarna som ett skadestånd till ”Ann”. Därefter kom de och hyresgästerna fram till en förlikning om en mindre summa pengar som ”Ann” nu väntar på.

– Jag förväntar mig att få pengarna tillbaka nu, men jag kommer inte få allt. Det hela var ju skumraskaffärer, säger hon.

Tycker du inte själv att du gjort något fel som har köpt dig före i kön?

– Jag behöver någonstans att bo. Och att stå i Boplats i flera år kunde jag inte.

Jo, men tyckte du inte någonstans att du har gjort fel som betalat?

– Jag har inte betalat, det har en nära anhörig gjort, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Fall för HD

Hovrättens villkorliga dom överklagades till Högsta domstolen och i november dömdes en av männen för grovt bokföringsbrott.

Han skulle ha bokfört pengarna han fått för lägenhetsförmedlingen. Men vilket straff de båda ska få är ännu oklart. HD kommer med besked sent i vår.

– Den 24 maj 2013 dömdes två män av Göteborgs tingsrätt för att ha förmedlat ett tiotal förstahandskontrakt i centrala Göteborg. Männen fick fängelse i ett år och åtta månader, respektive ett år och sex månader. De skulle också betala tillbaka pengarna till de köpare som krävt det.

– I hovrätten mildrades straffet till villkorligt dom.

– Nu ligger ärendet i Högsta domstolen där besked om påföljden väntas sent i vår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet