Foto: TT

Korruptionsanklagelser mot Göteborgs stad – utredning pausas

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett tips till Göteborgs stads visselblåsarfunktion har en hög chef inom Intraservice gjort en rad affärer med ett IT-företag – utan att upphandla.
Göteborgs stad lät ett externt företag utreda misstankarna. Utredningen rekommenderade flera åtgärder för gå till botten med tipset, men nu väljer kommunen att inte gå vidare med ärendet.

Det är det norska företaget BDO som har i uppdrag från Göteborgs stad att utreda vissa tips om oegentligheter som kommunen får in via sin visselblåsarfunktion. I mars tog kommunen emot ett tips om allvarliga missförhållanden inom Intraservice på Göteborgs stad.

Tipset beskrev hur en hög chef på förvaltningen gjort affärer med en IT-leverantör till kommunen utan att upphandla tjänsterna enligt lagen om offentlig upphandling.

Tipset beskrev också hur samma chef låtit anlita en släkting som arbetar för samma IT-leverantör, och att chefen fått kraftigt rabatterat pris i samband med en privat affär med en anställd på IT-företaget.

Inget av dessa påståenden har BDO lyckats belägga.

– När det gäller de här påståendena finns det inte något som indikerar att det ska ha gått till på det sättet tipset gör gällande, säger In-Anna Knutsdotter, interncontroller vid Göteborgs stads stadsledningskontor.

TIPSA REPORTERN: Vet du mer? Finns det andra missförhållanden som vi borde ta upp Hör av dig till oss?

BDO vill fortsätta utreda...

Men BDO är allt annat än tvärsäkra. I själva verket framgår det av rapporten, som SVT tagit del av, att utredningen varken kan bekräfta eller utesluta att de påstådda sakerna har skett. Och företaget vill fortsätta utreda saken för att vara säkra.

Dels vill företaget genomföra en medarbetarundersökning bland alla 450 anställda på Intraservice, för att ta reda på mer om de påstådda oegentligheterna. Dels rekommenderar BDO också man ska intervjua den aktuella chefen och gå igenom hens e-postanvändning.

...men det vill inte kommunen

Men de åtgärderna stoppar kommunen nu.

– Vi går inte vidare med de rekommendationerna. För att vi ska gå vidare vill vi känna att det finns något konkret bakom det här tipset, men eftersom man kommit fram till att det här tipset inte kan beläggas, så gör vi inget mer nu, säger In-Anna Knutsdotter.

– Samtidigt pågår också en omfattande granskning från Stadsrevisionen om relaterade saker, och om de kommer fram till något så kan vi mycket väl välja att fortsätta utreda det här tipset. Det är inte avskrivet, men det ligger lite på vänt.

Kostamt anlita konsulter

Utredningen som BDO genomförde kommer att kosta skattebetalarna mellan 56.000 och 112.000 kronor, enligt företagets egna beräkningar.

– Det kostar att anlita konsulter. Vi har valt att ha en extern utredningsfunktion och det är ett politiskt beslut att ha det så. Det har också varit ett omfattande material kopplat till de här ärendet, säger Knutsdotter.

Tipsa vår reporter Fouad Youcefi.

Telefon: +46 (0)73 – 934 86 25

E-post: fouad.youcefi@svt.se

Tänk på att inte använda din arbetsgivares telefon eller e-post om du önskar vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer