Regionens personaldirektör Marina Olsson tror att målet om oberoende av bemanningsföretag inom landstinget till januari 2019 kan uppnås. Foto: TT / Peter Wahlström

Kostnaden för inhyrd vårdpersonal ökar i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad
Västra Götalandsregionen har högst kostnader av alla landsting för inhyrd vårdpersonal. Målet om att vara oberoende av bemanningsföretag i januari 2019 ser ut att bli svårt att nå, men personaldirektören på landstinget är ändå hoppfull.

Hyrkostnader i vården fortsätter att öka i Västra Götaland.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) satte upp målet att alla landsting ska vara oberoende av inhyrd vårdpersonal i januari 2019, och landstingen har jobbat mot målen sedan 2017.

Vissa landsting har lyckats sänka sina kostnader från kvartal ett i fjol till kvartal ett i år. Men Västra Götaland är inte ett av de landstingen. Istället har kostnaderna för inhyrd vårdpersonal ökat inom landstinget.

– Vi prioriterar att ha en hög tillgänglighet för invånarna. Bland annat vad gäller väntetiderna. Det är därför våra kostnader fortfarande är höga, säger landstingets personaldirektör Marina Olsson.

Ligger högst av alla landsting

Förutom försöken att hålla vårdgarantin säger Marina Olsson att kompetensbrist ligger bakom Västra Götalands höjda kostnader för att ta in läkare och sjuksköterskor via bemanningsföretag.

Inhyrd vårdpersonal står för 2,5 procent av personalkostnaden i Västra Götaland, och det är det landsting som har högst kostnad för denna typ av personal av alla landstingen.

– Vi är det största landstinget. Vi är större än Stockholm när det gäller antalet anställda. Och vi  har höga kostnader, säger Marina Olsson.

Oberoende är målet

Målet från SKL är att landstingen ska vara helt oberoende av inhyrd personal den 1 januari 2019, vilket i praktiken betyder att hyrpersonal bara ska tas in vid särskilda tillfällen och inte krävas för den löpande verksamheten.

Marina Olsson tror att man kommer kunna klara det målet inom Västra Götalandsregionen.

– Det pågår åtgärder för detta, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hyrnotan

Mer i ämnet